Επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για τη διετία 2026-2027 η Lidl Ελλάς, οι οποίες περιλαμβάνουν νέα καταστήματα, ανακαινίσεις υφισταμένων, αλλά και νέα κέντρα διανομής.

Ταυτόχρονα η εταιρεία, η οποία κατά δήλωση του Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ (σ.σ. η Lidl Ελλάς δεν δημοσιεύει ισολογισμό), προέδρου διοίκησης της Lidl Ελλάς, αποτελεί μακράν τον Νο 2 «παίκτη» στο εγχώριο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων μετά τη «Σκλαβενίτης», θα προβεί σε επενδύσεις που περιλαμβάνουν εγκατάσταση ταμείων αυτοεξυπηρέτησης σε όλα τα καταστήματα, ενώ θα δώσει περισσότερη έμφαση και στην κατηγορία των λεγόμενων bazaar προϊόντων (εργαλεία, είδη ένδυσης – υπόδησης, αθλητικά είδη και αθλητικός εξοπλισμός, εξοπλισμός κουζίνας κ.ά.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Lidl Ελλάς σε ειδική εκδήλωση στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, εντός του 2026 η εταιρεία θα ανοίξει πέντε νέα καταστήματα, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ανοίξει ακόμη ένα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αμαρουσίου. Ετσι, στο τέλος του 2026 το δίκτυο της Lidl Ελλάς θα αριθμεί 237 καταστήματα από 231 σήμερα. Την ίδια ώρα η εταιρεία προγραμματίζει ανακαινίσεις και επεκτάσεις υφισταμένων καταστημάτων.

Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση εντός του 2026 της ανακαίνισης και επέκτασης του κέντρου διανομής της εταιρείας στα Τρίκαλα, το οποίο θα εφοδιάζει 50 καταστήματα στην Κεντρική Ελλάδα. Μέχρι το 2029 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εξάλλου το νέο μεγάλο κέντρο διανομής της εταιρείας στην Ελευσίνα, έκτασης 62.000 τ.μ.

Πρόκειται για επένδυση προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 150-200 νέες θέσεις εργασίας. Μέρος μόνο των εργασιών αυτής της επένδυσης περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πλάνο των 200 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες από την εταιρεία για τη διετία 20262027. Σήμερα η Lidl Ελλάς λειτουργεί σε όλη τη χώρα πέντε κέντρα διανομής.

Επίσης, μέχρι το 2027 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα καταστήματα της Lidl Ελλάς η εγκατάσταση ταμείων αυτοεξυπηρέτησης (self checkout), πρόγραμμα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024. Μάλιστα, η αναλογία σε ένα μέσο κατάστημα θα είναι έξι ταμεία αυτοεξυπηρέτησης ανά τρία ταμεία με ταμία.

Από τον Μάρτιο του 2026 θα ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός του χώρου εντός των καταστημάτων όπου διατίθενται τα προϊόντα της κατηγορίας bazaar, κατηγορία με ιδιαίτερη αξία για τη Lidl Ελλάς, αλλά και συνολικά για τον γερμανικό όμιλο. Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Lidl House Athens, ένας open space χώρος στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάσεων, εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, εκδηλώσεων για τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα.

Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται 6.772 άτομα, ενώ έχει 2.321 προμηθευτές και διαθέτει 15.682 προϊόντα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπραντενμπούργκερ στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων που γίνονται μέσω των καταστημάτων του ομίλου. Το 2024 ο κύκλος εργασιών των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων μέσω της Lidl ανήλθε σε 527,6 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να γίνονται σε 31 χώρες. Πρόκειται για πωλήσεις 1.647 κωδικών από 268 προμηθευτές.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τη συνεισφορά της Lidl Ελλάς στην ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι η συνολική συνεισφορά της στο ΑΕΠ –άμεση, έμμεση και επαγόμενη– ήταν το 2024 1,07 δισ. ευρώ, εκ της οποίας η άμεση ήταν 210 εκατ. ευρώ. Η συνολική συνεισφορά της εταιρείας στα κρατικά έσοδα ανήλθε το 2024 σε 438 εκατ. ευρώ, με την άμεση συνεισφορά να είναι 78 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για το πρόστιμο που επέβαλε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης στη Lidl Ελλάς, ο κ. Μπραντενμπούργκερ απάντησε ότι αυτό έχει πληρωθεί και η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή. Υπενθύμισε δε ότι άλλη αλυσίδα (σ.σ. πρόκειται για την «ΑΒ Βασιλόπουλος») είχε δικαιωθεί σε ανάλογη υπόθεση όταν προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: