Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν drone που εισέβαλε στον εναέριο χώρο της Λετονίας, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.
Η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, μεταξύ άλλων και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ αρκετά ουκρανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εισέλθει κατά λάθος στον εναέριο χώρο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία και η Λετονία.
🇱🇻 Latvia declares air alert in the border region for the third day in a row
Latvian Armed Forces reported at least one drone in the country’s airspace.
NATO mission fighter jets have been scrambled to intercept the drone in Latvia. pic.twitter.com/pBmU1JNLoX
— Visegrád 24 (@visegrad24) May 21, 2026
«Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα αγνώστων στοιχείων αεροσκάφος στο εναέριο χώρο της Λετονίας» αναφέρουν οι Λετονικές ένοπλες δυνάμεις σε ανάρτηση τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιβεβαιώθηκε ότι εισήλθε στην Λετονία από την Λευκορωσία, αλλά η τρέχουσα θέση του δεν είναι γνωστή, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στον τηλεοπτικό σταθμό Latvian Television.
Η κυβέρνηση της Λετονίας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν αντιμετωπίσθηκαν οι παραβιάσεις το εναερίου χώρου, ενώ οι συνομιλίες για τον διορισμό νέας κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη.
Οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωση τους κάλεσαν τους κατοίκους στην ανατολική Λετονία, που συνορεύει με την Ρωσία και την Λευκορωσία, να αναζητήσουν καταφύγια σε κλειστούς χώρους μέχρι νεοτέρας.
Οι χώρες της Βαλτικής κατηγορούν την Μόσχα
Την Τρίτη (19/5) μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε ένα drone που εικάζεται ότι είναι Ουκρανικό πάνω από την γειτονική Εσθονία, ενώ μια παρόμοια παραβίαση του εναέριου χώρου της Λιθουανίας την Τετάρτη είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πτήσεις προς την πρωτεύουσά της και ανάγκασε την πολιτική ηγεσία, τους βουλευτές της και τους κατοίκους του Βίλνιους να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια.
«Οι Ουκρανοί σίγουρα δεν θέλουν τα drones τους να καταλήξουν σε φιλικό έδαφος για προφανείς λόγους», δήλωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον.
«Μερικές φορές πρόκειται για παρεμβολές. Μερικές φορές πρόκειται για άλλες διαταραχές», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Οι χώρες της Βαλτικής, όλες ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, κατηγόρησαν τη Μόσχα για τα περιστατικά, υποστηρίζοντας ότι ανακατευθύνει τα ουκρανικά drones από τους αρχικούς στόχους τους στη Ρωσία, χωρίς όμως να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους.
Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες τι παρακολουθεί την κατάσταση. Στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τις χώρες της Βαλτικής ότι επιτρέπουν στην Ουκρανία να εκτοξεύει drones από το έδαφός τους, ισχυρισμό τον οποίο τόσο οι ίδιες όσο και το ΝΑΤΟ αρνούνται κατηγορηματικά.
Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη χρήση drones, προκειμένου να μην δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να παρεμβαίνει στην πορεία πτήσης τους.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι οι ρωσικές απειλές κατά των χωρών της Βαλτικής είναι «απαράδεκτες» και θα θεωρηθούν απειλές για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε ακόμη:
- Από το Θησείο η επιστροφή Τσίπρα: Η διακήρυξη, η πλατφόρμα και τα 50 νέα στελέχη
- Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ φωτογραφήθηκε με το τρόπαιο και αποθέωσε την Άστον Βίλα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σήμερα τα μη πολιτικά πρόσωπα
- Γιατί η δίωξη κατά του Ραούλ Κάστρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα