Μια 63χρονη γυναίκα η οποία είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξε έπειτα από θρόμβωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το stonisi, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν από την 1η Απριλίου, η 63χρονη γυναίκα που είχε υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca.
Το μόνο επεισόδιο στη χώρα μας που αποδίδεται επισήμως στον εμβολιασμό
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνέντευξης της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, έγινε αναφορά στην εξέταση τεσσάρων περιστατικών θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca με το οποίο αξίζει να αναφέρουμε πως έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα περισσότεροι από 740.000 πολίτες.
Η μια από αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το stonisi, είναι αυτή του θανατηφόρου περιστατικoύ της Μυτιλήνης. Σύμφωνα μάλιστα, και με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», πρόκειται για το μόνο επεισόδιο στη χώρα μας που αποδίδεται επισήμως στον εμβολιασμό και έχει αναφερθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών.
Γιατί πρέπει να δηλώνονται οι παρενέργειες των εμβολίων στον ΕΟΦ;
Ήπιες και παροδικές είναι οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση σπάνιων σοβαρών ανεπιθύμητων και μακροχρόνιων ενεργειών. Ωστόσο τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν ξεκάθαρα έναντι του όποιου θεωρητικού κινδύνου. Τα παραπάνω επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της δήλωσης των όποιων ανεπιθύμητων ενεργειών στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ ώστε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση των αρχών.
«Η Κίτρινη Κάρτα είναι το έντυπο με το οποίο η πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια θα σταλεί στον ΕΟΦ. Εάν δεν καταγραφεί το περιστατικό στην Κίτρινη Κάρτα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση των αρχών για το περιστατικό αυτό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους δημοσιογράφους να ανακαλύψουν μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή ασθενείς να δηλώνουν την παρενέργεια στον Τύπο ή στους δικηγόρους και να μην τη δηλώνουν στην Κίτρινη Κάρτα. Η Κίτρινη Κάρτα είναι το βασικό εργαλείο και πρέπει να καταγραφούν εκεί όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλιώς δεν έχουμε στατιστικό δείγμα. Οι Κίτρινες Κάρτες αφού γίνει αξιολόγηση διαβιβάζονται στη βάση του EMA στην Ευρώπη και του FDA στην Αμερική και από εκεί διαβιβάζονται στην παγκόσμια βάση Vigibase του ΠΟΥ στην Ουπσάλα της Σουηδίας όπου υπάρχει η κεντρική καταχώρηση και αξιολόγηση των ανεπιθύμητων ενεργειών», σημείωσε ο κ . Παπαζήσης.
Την Κίτρινη Κάρτα μπορούν να τη συμπληρώνουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείας και ο κάθε ενδιαφερόμενος που μπορεί να τη βρει στο λινκ πατώντας εδώ.