Ο καθηγητής  διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι «Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού».

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές». 

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Ακόμη, ο καθηγητής σχολίασε ότι η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Άνοιξαν Κηφισός και παραλιακή – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική, αλλά και σε αρκετές περιοχές της χώρας. Από τη δυνατή βροχή δρόμοι πλημμύρισαν και αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν ενώ σε ορισμένα σημεία χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για την ασφάλεια των οδηγών.

Άνοιξαν ο Κηφισός και η παραλιακή, νωρίτερα από τις 8:00 που ήταν προγραμματισμένο, καθώς ο δρόμος είχε κλείσει με εντολή της αστυνομίας αφού ο καιρός και συγκεκριμένα η κακοκαιρία Μπάλλος επελαύνουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας κάνει γνωστό που δεν κινούνται τα οχήματα: 

Λόγω συσσώρευσης υδάτων διακοπή κυκλοφορίας Ε.Ο. Μεγάρων Αλεποχωρίου, ρεύμα από Μέγαρα προς Αλεποχώρι, στη θέση Λουμπα. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών.

Λόγω συσσώρευσης υδάτρων διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στα δυο ρεύματα από την Λ. Πέτρου Ράλλη έως την οδό χαμοστέρνας. 

Λόγω συσσώρευσης υδάτρων διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλαιά Λ. Ποσειδώνος από την οδό Επανεινώνδα έως το ύψος καταστήματος “JUMBO” και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.