Ο Λευτέρης Παπαδάκης είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος που ακροβατεί μεταξύ ναυτιλίας, αθλητισμού και των καλλιτεχνικών δρώμενων της χώρας.

Ένα από τα πρόσφατα πρότζεκτ του είναι το τουρνουά – event Σπέτσες 3on3 που θα φιλοξενήσει κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ στο ιστορικό νησί, για το οποίο μιλά αναλυτικά στη συνέντευξη που θα διαβάσετε παρακάτω.

Πέρα όμως από το κομμάτι αυτό, ο Λευτέρης δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία στον χώρο της ναυτιλίας αλλά και στη διοργάνωση καλλιτεχνικών event, συνθέτοντας το παζλ ενός ανθρώπου που έχει καταφέρει όλα όσα αγαπάει να τα εντάξει στην επαγγελματική του ζωή.

Πώς γεννήθηκε το Spetses 3×3 basketball;

Το Spetses 3on3 με τη μορφή που έχει σήμερα γεννήθηκε μόλις πέρσι, όταν δύο Σπετσιώτες, ο Δημήτρης Ζουμπουλάκης και ο Στάθης Στρατάκος, με προσέγγισαν και μου ζήτησαν να βοηθήσω στο να διευρύνουμε ένα αθλητικό event που είχαν πρώτη φορά επιχειρήσει το 2022 σε τοπικό επίπεδο στο δημοτικό σχολείο του νησιού και αφορούσε στο μπάσκετ. Η ιδέα ήταν η αναβάθμισή μας σε ένα μπασκετικό event στην κεντρική πλατεία του νησιού, την ιστορική πλατεία Μπουμπουλίνας, εφάμιλλο των μεγάλων μπασκετικών event που διοργανώνονται στη χώρα μας.

Πού αποσκοπεί μια τέτοια διοργάνωση;

Μέλημά μας είναι να ενώσουμε όλες τις γενιές, να τονώσουμε το αθλητικό πνεύμα, να συνδέσουμε τους νέους του νησιού και όχι μόνο, με αθλητικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς φορείς, ώστε να επιτύχουμε την αφύπνισή τους σε σχέση με το άθλημα του μπάσκετ και την προβολή των Σπετσών κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Δεν έλειψε ούτε πέρσι αλλά ούτε και φέτος ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας του event, χρηματοδοτώντας άμεσα τον σύλλογο του νησιού για άτομα με αναπηρίες «Σπετσοπούλια».

Μίλησέ μας λίγο για το φετινό event και τι θα περιλαμβάνει;

Φέτος έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Μπάνε Πρέλεβιτς, ο στυλοβάτης της εθνικής μας Γιάννης Μπουρούσης και ο διεθνής Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Το γυναικείο μπάσκετ θα εκπροσωπείται επάξια από την κορυφαία σκόρερ Ζωή Κεχαγιά. Αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας μας αποτελεί ο υπερταλαντούχος Μιχάλης Πελεκάνος, του οποίου η συμβολή και αγάπη έχει υπάρξει καταλυτική για το event μας. Σε έναν ιδιαίτερο ρόλο θα είναι κοντά μας και ο stand-up comedian Αλέξανδρος Τσουβέλας, γνωστός λάτρης του μπάσκετ και του αθλητισμού, καθώς και η εκρηκτική Κωνσταντίνα Τάτση. Το event θα πλαισιώσουν μουσικά με ένα halftime show οι αγαπημένοι του νεανικού κοινού Lava & Ropex. Έχουμε την τιμή να είναι εκλεκτές καλεσμένες μας και δύο εξαιρετικά ταλαντούχες γυναίκες ερμηνεύτριες και μουσικοί που αγαπάνε πολύ το νησί των Σπετσών, η Monika και η Γιάννα Βασιλείου.

Και γιατί διάλεξες τις Σπέτσες και όχι κάποιο άλλο νησί;

Τα τελευταία χρόνια περνάω πάρα πολύ από τον χρόνο μου στις Σπέτσες και έχω την τύχη πια να έχω στο νησί και τη δεύτερή μου κατοικία. Είναι ένας ευλογημένος τόπος με τον οποίο νιώθω πια άμεσα συνδεδεμένος και θεωρώ χρέος μου να προσφέρω κι εγώ σε αυτόν, είτε στο κομμάτι του αθλητισμού είτε στου πολιτισμού. Υπάρχει πολύς χώρος και διάθεση από τους τοπικούς φορείς, με πρωτοστάτη τη δήμαρχο Ευγενία Φραγκιά, για να στηρίξουν ό,τι ενισχύει το νησί και τους κατοίκους του. Όσο βρίσκω πρόσφορο έδαφος τόσο θα συνεχίζω να δημιουργώ.

Ποιος είναι κατά την άποψή σου ο GOAT στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο μπάσκετ;

Θα επιλέξω να πω τον Γιάννη Αντετοκούμπο, παρόλο που εκτιμώ πάρα πολλούς Έλληνες και διεθνείς παίκτες γιατί για μένα παίζει ρόλο το σημείο αφετηρίας ενός ανθρώπου. Θαυμάζω και ταυτίζομαι με αυτούς που δημιουργήθηκαν και πέτυχαν μια μεγάλη πορεία στηριζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις. Ο Γιάννης έχει αποδείξει ότι από το μηδέν μπορείς να κατακτήσεις το απόλυτο εκατό.

Όταν δεν διοργανώνεις τουρνουά στις Σπέτσες, ποιο είναι το βασικό αντικείμενο της δουλειάς σου;

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια δραστηριοποιούμαι στον χώρο της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων. Η ναυτιλία είναι ένας τομέας στον οποίο αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου με ένα απαιτητικό και μη συγκεκριμένο ωράριο, καθώς χρειάζεται να επικοινωνώ με διάφορες χώρες σε διαφορετικά timezones. Στον χρόνο που απομένει ασχολούμαι με τη μουσική σε επίπεδο παραγωγής, management και διοργάνωση εκδηλώσεων.

Σας έχει δυσκολέψει το παγκόσμιο γεωπολιτικό κλίμα με τους πολέμους αλλά και τους Χούθι;

Φυσικά και έχει δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα η κατάσταση των Χούθι, και η συνολική αναταραχή στη Μέση Ανατολή, καθώς οι περισσότεροι πλοιοκτήτες επιλέγουν να αποφύγουν να διασχίσουν την ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η ναυτιλία, βέβαια, έχει δείξει στη διάρκεια της ιστορίας ότι ξέρει να αφομοιώνει όλες αυτές τις γεωπολιτικές αλλαγές και αναταραχές. Μιλώντας συγκεκριμένα για την ελληνική ναυτιλία, έχει αποδείξει τα γρήγορα αντανακλαστικά και την άμεση προσαρμοστικότητά της, κάτι που εγώ προσωπικά πιστεύω ότι την κάνει τόσο μοναδικά πετυχημένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η προσαρμοστικότητα θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση για το γενικότερο επιχειρείν στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες πώς βλέπεις να εξελίσσεται η κατάσταση στην συγκεκριμένη αγορά;

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά στα επίπεδα των ναύλων για το άμεσο μέλλον. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι οικονομικοί «ναυτιλιακοί κύκλοι» συμβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και πολλαπλάσια συχνότητα από ό,τι παλιότερα, άρα και δεν προβλέπονται εύκολα. Όλες οι ακραίες γεωπολιτικές εξελίξεις, παρόλο που δυσχεραίνουν τις εμπορικές συναλλαγές, δημιουργούν πολλές φορές τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ευκαιριακό κέρδος, αφού οι ναύλοι αυξάνονται κατακόρυφα.

Τώρα, στην καλλιτεχνική πλευρά της ενασχόλησής σου, πόσο έχει αλλάξει το Ίντερνετ αλλά και οι μουσικές πλατφόρμες τύπου Spotify το τοπίο;

Έχει αλλάξει τόσο πολύ το τοπίο που υπάρχουν φορές που αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να ακολουθήσω αυτόν τον ανούσιο ταχύ ρυθμό της πληροφορίας. Η νέα τάση οδηγεί τη διάρκεια των τραγουδιών να μειώνεται όλο και περισσότερο και τον στίχο να γίνεται όλο και πιο εριστικός, ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του ακροατή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σίγουρα εγώ δε μεγάλωσα ακούγοντας έτσι μουσική, οπότε ίσως ζω με την ελπίδα ότι κ’ η μουσική θα κάνει έναν «κύκλο» όπως και η ναυτιλία επιστρέφοντας σε τραγούδια που ήταν ιστορίες ζωής. Ως παραγωγός αυτή είναι και η κατεύθυνσή μου.

Ποιους νέους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις;

Έχω ξεχωρίσει τελευταίως τον Apon γιατί τα τραγούδια του μου θυμίζουν καλές γραφές σαν να έχουν μια αστερόσκονη της εποχής της μουσικής που νοσταλγώ.

Ποιοι είναι οι all time αγαπημένοι σου καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι;

Είμαι παιδί της ξένης ροκ σκηνής, αλλά πάντα αγαπούσα τις μεγάλες ελληνικές φωνές μας, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Άγγελος Διονυσίου και η Μαρινέλλα.

Τι ετοιμάζεις σε αυτόν τον τομέα;

Έχω την τύχη να δουλεύω στο στούντιο δίπλα στον σπουδαίο μουσικό παραγωγό Γιάννη Δουλάμη που θεωρώ μέντορα και φίλο, ετοιμάζοντας την επερχόμενη δουλειά της Γιάννας Βασιλείου. Θα ακούσετε το επόμενο διάστημα εφτά διασκευές σε κάποια ελληνικά τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών με την υπέροχη φωνή της.

Διαβάστε ακόμη: