Ο Διευθυντής της Regianalnaya Gazeta, μίας από τις περιφερειακές εφημερίδες στη Λευκορωσία, συνελήφθη με κατηγορίες περί απαξίωσης της χώρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γενικής εισαγγελίας της χώρας. Η σύλληψη εκείνου, μαζί με άλλων συναδέλφων του, είχε καταγγελθεί προ δύο εβδομάδων από μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Ο εισαγγελέας της Περιφέρειας του Μολοντέχνο ενέκρινε την εφαρμογή προληπτικού μέτρου υπό τη μορφή κράτησης κατά του 64άχρονου επικεφαλής της περιφερειακής έκδοσης της εφημερίδας», τονίσθηκε σε ανάρτηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, «ο ύποπτος, ως Διευθυντής του γραφείου σύνταξης της εφημερίδας, μαζί με άλλα πρόσωπα από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τη 15η Μαρτίου 2023, διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες στα έντυπα Μέσα ενημέρωσης και τις διαδικτυακές πηγές τους, που δυσφήμησαν τη Λευκορωσία και τις αρχές της». Με απόφαση του δικαστηρίου της Περιφέρειας του Μολοντέχνο, αυτό το προϊόν πληροφοριών αναγνωρίσθηκε ως εξτρεμιστικό, επεσήμανε η εισαγγελία.

Η εισαγγελία υπογράμμισε ότι η μέγιστη ποινή που επιβάλλεται βάσει του άρθρου 369–1 του Ποινικού Κώδικα για τη διάδοση εσκεμμένων ψευδών πληροφοριών σχετικά με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, στρατιωτική ή διεθνή κατάσταση της Λευκορωσίας, δυσφημώντας τη Δημοκρατία, είναι φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών.

Η εισαγγελία δεν έδωσε το όνομα και το επίθετο του συλληφθέντος, αλλά πρόκειται κατά το πρακτορείο TASS για την εφημερίδα Regianalnaya Gazeta («Περιφερειακή Εφημερίδα») από το Μολοντέχνο, σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα Μινσκ και τον συνιδρυτή, εκδότη και διευθυντή της, Αλεξάντερ Μάντσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στα μέσα Μαρτίου.

Το καθεστώς του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, φέρεται να έχει κλείσει στις φυλακές δεκάδες αντιφρονούντες δημοσιογράφους. Οι αρχές είχαν κλείσει τη Regianalnaya Gazeta το 2004, μετά τη θέση που είχε λάβει τότε πριν από τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα, με το πρόσχημα ότι δεν είχε ενημερώσει τις αρχές πως θα κυκλοφορούσε και ένθετο με το πρόγραμμα της τηλεόρασης, σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».

Διαβάστε ακόμη: