Το Σάββατο του Λαζάρου, σε πολλά σπίτια φτιάχουν «λαζαρακια». Τα λαζαράκια είναι ένα πασχαλινό έθιμο που κρατάει χρόνια και η συνταγή τους είναι απλή και εύκολη.

Τι είναι το έθιμο «Λαζαράκια»

Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται πάντα 8 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. Θεωρείται ημέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου και η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του Λαζάρου θεωρείται πρoοικονομία της Ανάστασης του Χριστού.

Την ημέρα αυτή, λοιπόν, υπάρχει το έθιμο με τα λαζαράκια, κουλουράκια που ζύμωναν οι γυναίκες «για την ψυχή του Λάζαρου».

Σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες ζυμώνουν για τα παιδιά μικρά ψωμάκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια». Σε αυτά δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται στις εικόνες ο Λάζαρος, λέγοντας: «Λάζαρο, αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».

Το έθιμο λέει ότι όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες», δηλαδή κουλουράκια, πλάθουν. Στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα ενώ τα λαζαράκια έχουν σταυρωμένα χέρια και κάποιοι βάζουν και ποδαράκια.

Λαζαράκια: Η συνταγή

Η συνταγή για τα λαζαράκια ή λαζάρια είναι πολύ εύκολη. Εμείς επιλέξαμε μία από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και σας την παραθέτουμε.

Υλικά:

  • 500 γραµ. αλεύρι σταρένιο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ γλυκάνισο
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 πρέζες γαρίφαλο
  • 1 φλ. νερό

Για το τελείωμα:

Σταφίδες και γαρύφαλλα

Εκτέλεση

  1. Bάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό.
  2. Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.
  3. Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.
  4. Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά. Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας. Κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.
  5. Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
  6. Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια.
  8. Θα πλάσουμε 6 λαζαράκια στα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες.
  9. Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ .
  10. Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.
  11. Ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.

Κατασκευή
Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.