Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται εάν ο Ουκρανός Πρόεδρος, που προσκλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία, «βρεθεί εκεί, σε κάποια άκρη», ισχυρίστηκε σήμερα (28/07), ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Κάθε φορά, η οικοδέσποινα χώρα προσκαλεί εκπροσώπους – μη μέλη της G20. Τώρα, όπως υποστηρίζουν, κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως τον Ζελένσκι, είναι τόσο παρεμβατικός και ενοχλητικός.

Προφανώς, στα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ των εντολών που λαμβάνει από την Ουάσινγκτον, έχει ελεύθερο χρόνο και ως εκ τούτου είναι ευτυχής που… θα χωρέσει σε οιοδήποτε σχήμα για να πει κάτι με δάκρυα στα μάτια.

Μάς ενδιαφέρει ελάχιστα αν θα πάει εκεί και βρεθεί σε κάποια άκρη ή δε θα πάει καθόλου. Σεβόμαστε πάντοτε τις ενέργειες της χώρας που φιλοξενεί τη G20», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε, τονίζοντας πως «η Δύση αρνήθηκε κατηγορηματικά να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ, τις υποχρεώσεις για τη διασφάλιση του αδιαιρέτου της ασφάλειας και την άρνηση παροχής ασφάλειας εις βάρος εκείνης των άλλων».

«Αν τα λόγια μας, τα επιχειρήματά μας συνεχίζουν να αγνοούνται με αλαζονικό τρόπο, τότε θα εξάγουμε συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τους δυτικούς γείτονές μας, σε αυτόν τον πλανήτη», προσέθεσε.

«Όσον αφορά τα σχέδια που προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, να μάς κηρύξουν απειλή, και την Κίνα συστημική πρόκληση, τούς αρέσει να… παίζουν με τις λέξεις, ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την ουσία.

Πριν από πολύ καιρό και όλες τις συγκλήσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η Ρωσία κηρύχθηκε εχθρός με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και αν ακούσετε τις τοποθετήσεις των δυτικών πολιτικών, κηρύσσεται εχθρός απλώς και μόνο επειδή δεν επιθυμεί να συμφωνήσει με τη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας υποτάξει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο χωρίς εξαίρεση, επιβάλλουν σε όλους τους άλλους», συμπλήρωσε ο Ρώσος Υπουργός.

«Ως εκ τούτου, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς και δε θα φέρει τίποτε νέο στην πρακτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους, η εξαγγελθείσα αύξηση των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αυτό είχε ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό και παραβιάζει όλες τις προηγούμενες συμφωνίες και υποσχέσεις, τη γραμμή του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εκείνη για την προσέγγιση της Συμμαχίας, τη στρατιωτική υποδομή της κοντά στα ρωσικά σύνορα», ολοκλήρωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.