Σύμφωνα με δημοσίευμα του Las Vegas Review-Journal, ο Φίλιππος Λιακουνάκος, κατηγορείται ότι μέσω μίας περίπλοκης απάτης έκλεψε από έμπορο κρυπτονομισμάτων το συγκεκριμένο ποσό.
«Ένας 23χρονος άνδρας κατηγορείται στο Λας Βέγκας για μια πολύπλοκη απάτη με bitcoin, σύμφωνα με τις αρχές, μέσω της οποίας απέσπασε έως και 500.000 δολάρια από έναν αρχάριο επενδυτή κρυπτονομισμάτων» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Φίλιππος Λιακουνάκος, αναφέρει το δημοσίευμα, τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα στην κομητεία Κλαρκ, ενώ κατηγορείται για κλοπή ποσού άνω των 100.000 δολαρίων, τη χρήση ταυτότητας άλλου προσώπου με στόχο την πρόκληση οικονομικής ζημίας και την παράνομη πράξη, κακουργηματικού χαρακτήρα, στην οποία εμπλέκονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μεταφορά δεδομένων υπολογιστή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα αρχεία της αστυνομίας δεν αναφέρεται τόπος διαμονής. Ωστόσο, στο ένταλμα σύλληψης αναγράφεται ότι η αστυνομία τον αναγνώρισε με τη βοήθεια μιας ταυτότητας της πολιτείας της Φλόριντα.
Ντετέκτιβ της αστυνομίας του Λας Βέγκας, υποστηρίζει το δημοσίευμα, έγραψε στο ένταλμα σύλληψης για τον Λιακουνάκο, ότι το θύμα της υπόθεσης, το όνομα του οποίου έχει κρατηθεί κρυφό από την αστυνομία, ενημέρωσε το Κέντρο Καταγγελιών για Εγκλήματα Διαδικτύου τον Νοέμβριο του 2020 ότι έπεσε απάτης με Bitcoin.
Τι υποστηρίζει το θύμα
Το θύμα υποστήριξε στην αστυνομία ότι τον προσέγγισε ένας συνεργάτης του, τον οποίο γνώριζε μέσω Telegram. Οι δυο τους συμφώνησαν σε συναλλαγή με bitcoin. Το θύμα φέρεται ότι μετέφερε 500.000 δολάρια σε bitcoin, τα οποία περιλάμβαναν 50.000 δολάρια για αμοιβή του πωλητή, στον συνεργάτη του, ως αντάλλαγμα για χρήματα.
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, όταν επικοινώνησε με τον συνεργάτη του για τη συναλλαγή, το άτομο δεν είχε ιδέα για το τι του έλεγε το θύμα και το θύμα αντελήφθη τότε ότι είχε μεταφέρει τα χρήματα σε έναν απατεώνα που εμφανιζόταν ως ο συνεργάτης του.
«Επανεξέτασα τη συναλλαγή στο δημόσιο blockchain και παρατήρησα ότι τα bitcoin μετακινήθηκαν γρήγορα με αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως «peeling» για να αδύνατο να εντοπιστεί το πού πήγαιναν τα bitcoins‘, έγραψε ένας ντετέκτιβ στο ένταλμα.
Ο όρος Peel Chaines περιγράφει μία μέθοδο ξεπλύματος μεγάλων ποσών κρυπτονομισμάτων, μέσω σειράς συναλλαγών.
Πώς η αστυνομία οδηγήθηκε στο ένταλμα σύλληψης για τον Λιακουνάκο
«Τον Δεκέμβριο, το θύμα επικοινώνησε με την αστυνομία αναφέροντας ότι ο απατεώνας επικοινώνησε εκ νέου μαζί του μέσω Telegram στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης συναλλαγής bitcoin ύψους 999.900 δολαρίων. Το θύμα έλαβε ένα email από τον απατεώνα. Το μήνυμα επέτρεψε στην αστυνομία να βγάλει διάφορα εντάλματα έρευνας που τελικά οδήγησαν τους ντετέκτιβ στην έκδοση του εντάλματος για τον Λιακουνάκο.
Ο Λιακουνάκος αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Λας Βέγκας σήμερα. Στα ηλεκτρονικά αρχεία του δικαστηρίου δεν αναφέρεται δικηγόρος του».