Ισχυρή ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές συγκέντρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το επταετές πράσινο ομόλογο της Lamda Development. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες οι προσφορές υπερκαλύπτουν κατά τουλάχιστον δύο φορές την ομολογιακή έκδοση που έχει ως στόχο την άντληση 230 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 8 Ιουλίου, οπότε θα γίνει γνωστό και το επιτόκιο της έκδοσης, το εύρος του οποίου έχει καθοριστεί από 4,7% έως 5,2%.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν τα μισά κεφάλαια που θα αντλήσει η Lamda Development από το «πράσινο» ομόλογο ύψους έως 230 εκατ. ευρώ. θα κατευθυνθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων και άλλων ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αλλά και των σχεδιαζόμενων κτιρίων στο Ελληνικό.

Μ’ αυτό τον τρόπο, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η εταιρεία θα διασφαλίσει την εναρμόνιση της με τους κοινοτικούς και εθνικούς στόχους για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε πιστοποίηση των ακινήτων της σε θέματα αειφορίας. Πρόκειται για κίνηση κομβικής σημασίας ενόψει και της αξιοποίησης των εμπορικών κέντρων, μέσω της Lamda Malls, αναφέρουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πως οι διεθνείς πιστοποιήσεις όπως οι LEED και BREEAM θεωρούνται πλέον προαπαιτούμενα για τους επενδυτές ακινήτων.

Εξάλλου, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων για τα ακίνητα της Lamda Development. Σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η αγορά έργων ΑΠΕ που σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει από το πράσινο ομόλογο η εταιρεία.

Ο τρίτος πυλώνας του επενδυτικού σχεδίου αφορά στην ανάπτυξη «έξυπνων εφαρμογών» στο Ελληνικό. Όπως έχει δηλώσει ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου στόχος είναι η δημιουργία μιας Έξυπνης Πόλης στην περιοχή του Ελληνικού προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.