Το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από τις αμυντικές δαπάνες θα καταθέσει στην Κομισιόν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ.
Ο υπουργός εξήγησε πως με την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας εξαίρεσης, η χώρα θα εξοικονομήσει 600 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για παροχές, με προτεραιότητα στη μείωση φορολογικών και κοινωνικών βαρών για τη μεσαία τάξη, στο πλαίσιο όσων θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από 500 εκατ. ευρώ δαπανών του προϋπολογισμού του 2026 και 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για φέτος. Ο Πιερρακάκης τόνισε πως η Ελλάδα ευνοείται από τη βάση υπολογισμού του 2021, όταν ήδη διέθετε αυξημένες αμυντικές δαπάνες, γεγονός που επιτρέπει την εξαίρεση προγραμματισμένων κονδυλίων, χωρίς να ανατραπούν τα οικονομικά σχέδια.
Αυτό το πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο, υπογράμμισε, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους σε αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες, εστιάζοντας στη στήριξη των πολιτών.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες είναι αυστηροί και δεν επιτρέπουν υπερβάσεις πέραν του εγκεκριμένου ορίου δαπανών. Τα 1,1 δισ. ευρώ των πρόσφατων παροχών, όπως εξήγησε, χρηματοδοτήθηκαν από τη μείωση της φοροδιαφυγής και όχι από νέο δανεισμό.
Διαπραγματεύσεις για δασμούς με ΗΠΑ και ευρωπαϊκή θέση
Σχετικά με τους δασμούς, ο K. Πιερρακάκης δήλωσε πως το κλίμα στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ είναι θετικό. Ωστόσο, η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, η οποία δεν αφορά εξαιρέσεις σε επιμέρους προϊόντα, αλλά συνολική αποτροπή νέων εμπορικών φραγμών με στόχο αμοιβαίο όφελος.
Όσον αφορά τις επικείμενες εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται η επιστροφή της 13ης σύνταξης για το Δημόσιο, καθώς απαιτεί 8 δισ. ευρώ που δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 10% μέσα σε τρία χρόνια και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους, χωρίς να παραμελεί το σύνολο της κοινωνίας.