Μια σπάνια έκδοση του «Ιστορικού Λευκώματος Της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» στα αγγλικά δώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ξένους ηγέτες που έφτασαν στη χώρα για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Το «Ιστορικόν Λεύκωμα Της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» (εκδόσεις Μέλισσα) εκδόθηκε το 1969, σε δύο εξαιρετικά εικονογραφημένους τόμους.

Τα κείμενα συνέγραψε ο καθηγητής Γεώργιος Τσούλιος και τα πρωτογράμματα φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Τάσος Χατζής. Στο «Ιστορικόν Λεύκωμα Της Ελληνικής Επαναστάσεως Του 1821» απονεμήθηκε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, το 1971. Εκείνη την εποχή, χαρακτηρίστηκε ως μοναδικό εκδοτικό επίτευγμα στη δημοσίευσή του, καθώς ήταν το μεγαλύτερο (43×23εκ) έγχρωμο βιβλίο που είχε εκδοθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Οι δύο τόμοι αποτελούνται από 700 έγχρωμες σελίδες μεγάλης μορφής που εκτυπώνονται σε εικονογραφημένο χαρτί περιλαμβάνοντας 400 μοναδικούς πίνακες, 600 σπάνια χαρακτικά, παλιούς χάρτες και ένα χρονολόγιο των επαναστατικών γεγονότων.

Το Λεύκωμα παρουσιάζει τις ηρωικές μορφές και τα γεγονότα της μεγάλης εξέγερσης που γέννησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Κάθε εικόνα των χερσαίων και θαλάσσιων μαχών και των βασικών μορφών του αγώνα για  την Ελευθερία, συνοδεύεται από ιστορικό υλικό, βασισμένο σε ιστορικά κείμενα, βιογραφίες και περιοδικά.

Το εξώφυλλο του πρώτου τόμου κοσμεί  το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη (1819-1878) «Μάχη στα στενά των Δερβενακίων», ενώ το εξώφυλλο του δευτερου τόμου  κοσμεί  «η Έξοδος του Άρεως», του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907).

 

Το δώρο που έδωσε ο πρωθυπουργός

«Με υπερηφάνεια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στη 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας και ολόκληρης της χώρας: Της νέας Εθνικής Πινακοθήκης. Ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. Κτήμα όχι μόνο των Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο

» είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους».

Για να καταλήξει λέγοντας με νόημα: «Η Ιστορία, συνεπώς, μάς θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας.Και σήμερα, μας βρίσκει δίπλα-δίπλα, μπροστά στη «Λαϊκή Αγορά» του Τέτση, που κοσμεί την είσοδο της νέας
Πινακοθήκης. Ένα μεγαλειώδες έργο, αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων. Γιατί οι απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και, συχνά, αίμα. Αλλά πάντα με ελπίδα. Υψηλοί φίλοι της χώρας μου, ας απαντήσουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας και εμείς στην Ιστορία. Μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον»

 

pinakothiki2ar

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.