Με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, άνοιξε τις εργασίες του το 25ο Συνέδριο «Invest in Greece» του Capital Link στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα για αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της σταθερότητας, της συνέπειας και των μεταρρυθμίσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι η 5η φορά που ανοίγω τη συνέδριο και φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα είναι στη σωστή τροχιά. Είναι απόλυτη πεποίθησή μου ότι -όπως προτρέπει και ο τίτλος του φετινού συνεδρίου- τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε τις επενδύσεις ώστε να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω το μήνυμα του 2019: τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε και μην έχετε καμιά αμφιβολία: θα συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι σταθερότητας, συνέπειας και μεταρρυθμίσεων, γιατί αυτό είναι το μονοπάτι που καθιστά τη χώρας μας ισχυρότερη»

Παπαθανάσης στο Capital Link: «Η Ελλάδα τώρα έχει καλά νέα»

Aισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έστειλε από το βήμα του 25ου Ετήσιου Φόρουμ του Capital Link ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την κεντρική του ομιλία με θέμα «Accelerating the Investment Momentum».

Όπως τόνισε ο υπουργός, το Φόρουμ «Invest in Greece » θα συνεχίζει και για άλλα 25 χρόνια καθώς τώρα η Ελλάδα έχει πλέον καλά νέα. Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, υπάρχει σιγουριά για το μέλλον, και διαθέτει πλέον επενδυτική και αναπτυξιακή δυναμική. Η χώρα πέτυχε την τρίτη κατά σειρά αναβάθμιση από τη Fitch μετά από οδυνηρές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, μείωση της γραφειοκρατίας, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση φόρων – όλα αυτά είναι στοιχεία ελκυστικά για επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησής μας, εφαρμόσαμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων χωρίς, παράλληλα, να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22% και τον φόρο μερισμάτων στο 5%, ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε συνολικά 50 φόρους για να ενισχύσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία πλέον αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, καθώς αναμένουμε διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη το 2024, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο ποσοστό ρεκόρ του 15,1%, από 7,1% το 2023. Συγκεκριμένα, κλείνουμε το 2024 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% και το 2024 αναμένουμε 2,9% ανάπτυξη, ποσοστό διπλάσιο από την Ευρωζώνη.

Η οικονομία μας έχει πλέον αποδειχθεί ανθεκτική και προσβλέπουμε στο μέλλον με δημοσιονομική αυτοπεποίθηση, ενώ η Ελλάδα μετατράπηκε σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καταγράφοντας αξιοσημείωτο ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Το πετύχαμε ακολουθώντας έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με ένα κατάλληλο μείγμα οικονομικών πολιτικών που άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών για τη χώρα. Ταυτόχρονα, μειώσαμε δραστικά τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και ήδη επιταχύνουμε την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και σίγουρα πιο ελκυστικοί για νέες επενδύσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης εντος του 2024 θα πέσουν στην ελληνική οικονομία 20,2 δισ. ευρώ ή το 5,2% του ΑΕΠ.

«Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και είμαστε αποφασισμένοι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, έχουν ήδη αρχίσει να εισρέουν στη χώρα μας υποστηρίζοντας το στρατηγικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τις επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, καθώς και την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την απασχόληση με σημαντικά προγράμματα κοινωνικής συνοχής».

«Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να οικοδομούμε ισχυρά θεμέλια εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και σίγουρα ένα υπέροχο μέρος για να ζει κανείς».

Διαβάστε ακόμη: