Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις -με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία – αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του προς την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Το θέμα του ταραξία της περιοχής στην Ν. Α. Μεσόγειο που αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες και προβαίνει σε μονομερής ενέργειες θα είναι μεταξύ άλλων- και το αντικείμενο των συνομιλιών  που θα έχει στο περιθώριο της 76ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα στην ομιλια του θα επιμείνει στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού θα ενημερωθούν και για τον σχεδιασμό  της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία και τις προοπτικές της αλλά και την πολυεπίπεδη και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες στρατηγικής που ακολουθεί η Ελλάδα που έχει όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στα πεδία που διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Προτεραιότητα πάντως της κυβέρνησης αποτελεί η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή.

Η παρουσία του χθες μάλιστα στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες και αρχηγούς κρατών της Αφρικής δείχνει όπως τόνιζαν στο «ραντάρ»κυβερνητικές πηγές  την πρόθεση που υπάρχει μέσω και της διπλωματίας των εμβολίων η Ελλάδα να αποκτήσει ερείσματα  και σε χώρες τις Αφρικής.

Ως απάντηση  στην παραβατικότητα της Τουρκίας η Αθήνα βλέπει και ως ισχυρό σύμμαχο τις Ηνωμένες Πολιτείες εν όψει και της υπογραφής της πενταετούς -για πρώτη φορά αμυντικής – συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Σημειολογικά η άρνηση του πρόεδρου Μπάιντεν να μην συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν όπως και η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος στην Διάσκεψη για την Λιβύη κάλεσε με έμφαση να αποχωρήσουν  όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι από τη χώρα, κατονομάζοντας την Τουρκία εκτιμούνται  ως ιδιαίτερα σημαντικές κινήσεις και όχι μόνο συμβολικές.

Πάντως στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν τον Οκτώβριο να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές τον επόμενο μήνα αν η Τουρκία σταματήσει τις συνεχείς προκλήσεις.