Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετά την αύξηση των ροών από τη Λιβύη ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, που θα κρατούνται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον διάλογο με τη Λιβύη και εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της αφρικανικής χώρας.
Δείτε σε βίντεο την ομιλία του:
Στην τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Να κάνω κάποια αρχικά σχόλια για το μεταναστευτικό και την Λιβύη. Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες. Να ενημερώσω όμως για ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση.
Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης και η κυβέρνηση πήρε απόφαση να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με ρύθμιση που θα καταθέσουμε αύριο στην Βουλή θα προχωρήσουμε σε:
– Αναστολή εξέτασης αιτήσεων εξέτασης ασύλου για 3 μήνες για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση που στηρίζεται στην νομική επιχειρηματολογία την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει την εισβολή στον Έβρο.
Όσοι μετανάστες εισέρχονται στην χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Όπως γνωρίζετε, χθες στα σύνορα νότια της Κρήτης έγινε επιχείρηση διάσωσης. Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στο Λαύριο και από εκεί σε κλειστές δομές του υπουργείου Μετανάστευσης.
– Δημιουργία μιας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, κρατώντας αυτούς που εισέρχονται παράνομα. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί και δεύτερη δομή.
– Οι συζητήσεις με τη Λιβύη, με τη νόμιμη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης και με αυτή της Ανατολικής Λιβύης συνεχίζονται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Λιβύης, για να αποτρέψουμε την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της Λιβύης.
Ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι και θα περιμένω την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει.
Το στέλνει προς όλους τους διακινητές και δυνητικούς πελάτες τους ότι τα χρήματα που δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα.
Προφανώς η αντίδραση μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή. Κατά συνέπεια θα ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία πιο αναλυτικά όταν θα κατατεθεί η ρύθμιση που θα ψηφιστεί αύριο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με «τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης», ο πρωθυπουργός τόνισε πως κάθε Νοέμβριο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολίτες με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, θα λαμβάνουν 250 ευρώ καθαρά πέρα από τη σύνταξη και ότι άλλο δικαιούνται.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας και οι φοιτητές σε όλα την Ελλάδα θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο ένα μηνιαίο μίσθωμα ως 800 ευρώ, για να ανταπεξέρχονται στα πάγια έξοδά τους.
«Η θλιβερή επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 θα θυμίζει πόσο κόστισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην πατρίδα μας» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ προανήγγειλε και την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.
Διαβάστε ακόμη:
- Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες συνδέονται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ιράν
- «Πράσινο φως» για το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία του ΟΛΠ – €1,92 ανά μετοχή
- Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ: Η φωτογραφία από τις διακοπές της στην Ελλάδα
- Το «σκάνδαλο των ταχυδρομείων», το λάθος λογισμικό και η δικαίωση μετά θάνατο 13 που αυτοκτόνησαν