«Σήμερα, 50 χρόνια από όταν η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά τέθηκε σε εφαρμογή και με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει νέες και επείγουσες προκλήσεις, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα ανταποκριθούμε στις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης, και τι είδους όραμα έχουμε για τα επόμενα 50 χρόνια.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, και πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές, τις οποίες δυστυχώς γνωρίζουμε όλοι καλά, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη βεβήλωση ενός μνημείου που το έχουμε στην καρδιά μας, της Αγίας Σοφίας», τόνισε στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο “The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability”, στους Δελφούς, ο κ. Μητσοτάκης.

«Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μία θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά· είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μάς γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στις δύο απειλές που επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά, την κλιματική κρίση και τον υπερτουρισμό, ο κ. Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διαθέτει αυτόνομο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουν».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Δελφοί.

«Παράλληλα, εφαρμόζουμε εδώ και τριάμισι χρόνια, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο αναφορικά με τον τρόπο προστασίας όλων των αρχαιολογικών χώρων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το σχέδιο για την Ακρόπολη έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί.

Χρησιμοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για παράδειγμα στο Δίον και τα Μάλια, για αντιπυρική προστασία στους Φιλίππους και τον Μυστρά. Φυσικά, λαμβάνουμε μέτρα για την αποφυγή κατολισθήσεων, πτώσης βράχων, στους Δελφούς.

Πρόκειται για πολύ περίπλοκα και ακριβά έργα, αλλά είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε αυτούς τους μοναδικούς χώρους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σε συνολικό κόστος».

Προσθέτως, σημείωσε ότι η «πράσινη» μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, σημειώνοντας «ανεξάρτητα από την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή –ίσως, παρά την αναταραχή αυτή– συνειδητοποιούμε ότι η μετάβαση προς ένα μέλλον που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία σοφή επιλογή.

Όχι μόνο από κλιματική άποψη, αλλά και από οικονομική και γεωπολιτική. Δε θέλουμε ποτέ ξανά να είμαστε εξαρτημένοι από κάποιες χώρες, για την παροχή πολύτιμης ενέργειας.

Για αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 8η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών. Πριν από έναν μήνα, ήταν μία παρόμοια μέρα με τη σημερινή –είχε λιακάδα και άνεμο– και καταφέραμε να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα, για πέντε ώρες, με ηλεκτρική ενέργεια που προήλθε από ανανεώσιμες πηγές».

Για την πρόκληση του υπερτουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα πολύτιμα μνημεία, ώστε να τα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση πάρα πολύ σοβαρά.

Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κακή διαχείριση της πρόσβασης μπορεί μόνο να βλάψει τα αγαπημένα μας μνημεία, αλλά και να έχει κοινωνικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που ζουν στον περίγυρο. Μπορεί να βλάψει τις υποδομές, στις οποίες βασίζονται και να υποβαθμίσει τα εύθραυστα οικοσυστήματα, αποστερώντας την άγρια ζωή από το φυσικό της περιβάλλον», εντόπισε.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η αρχαία τοποθεσία των Δελφών μάς υπενθυμίζει συνεχώς ότι μόνο μέσω του σεβασμού στο φυσικό μας περιβάλλον, μπορούν τα δημιουργήματα των ανθρώπων να επιβιώσουν, στο πέρας των αιώνων. Οι Δελφοί είναι, ουσιαστικά, μία κιβωτός. Ταυτόχρονα, είναι μία πυξίδα που υπερβαίνει τις ανθρώπινες αξίες, οδηγώντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη: