Ημερήσια συζήτηση για τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή στις 25 Αυγούστου, μετά από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται με βάση το άρθρο 142Α της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με θέμα «τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ευθύνες θα αποδοθούν

Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χυδαία τη σπέκουλα για το 112 και τις προληπτικές εκκενώσεις.

«Η σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων οικισμών είναι χυδαία. Ο μηχανισμός όπως το 112 δεν υπάρχει σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία που τώρα αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν κατάφεραν να εκκενώσουν νωρίς κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από πλημμύρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανασυγκρότηση των περιοχών που παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα.

Όσον αφορά τις θεωρίες σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να μπουν οι ανεμογεννήτριες.

Η απόδοση των ευθυνών

Σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός απάντησε:

Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς.

Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου, που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον.

Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης.