Στη στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ρόιβεν Ρίβλιν, οι οποίοι είχαν συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, όπου ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ρίβλιν, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στηρίζονται στην κοινή ιστορία, τις κοινές αρχές και ενδιαφέροντα.

Επίσης, μίλησε για τη συμβολή της Κύπρου και τη βοήθεια των Κυπρίων προς τους Εβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και τον κοινό αγώνα των δύο χωρών κατά του αντισημιτισμού.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ρίβλιν, οι κοινές αξίες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου φέρνουν τις δύο χώρες κοντά, σε μία περιοχή που αυτές οι αξίες δεν τυγχάνουν πάντοτε σεβασμού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εμβαθύνουν σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων της διπλωματίας, της ασφάλειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας, της άμεσης επέμβασης, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, σημειώνοντας τη συμμετοχή Κύπρου και Ισραήλ στη λειτουργία του Ινστιτούτου Καινοτομίας Πάφου.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις προκλήσεις που πηγάζουν από την πανδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι θα αρχίσουν ξανά οι πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και επισημαίνοντας τα αισθήματα αγάπης που τρέφουν οι Ισραηλινοί για την Κύπρο.

Ο κ. Ρίβλιν μίλησε και για την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, τον οποίο χαρακτήρισε ως κύριο συστατικό για την περιφερειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, ο Ισραηλινός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη φιλία και τη στήριξή του, λέγοντας ότι αυτή θα είναι ίσως η τελευταία φορά που συναντώνται υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ισραήλ, αφού ολοκληρώνεται η θητεία του.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας καθίσταται ακόμη πιο σημαντική, εκφράζοντας βαθιά εκτίμηση προς το Ισραήλ για τη βοήθεια που παρέχει στην Κύπρο τώρα αλλά και τη βοήθεια που παρείχε ανέκαθεν.

Εξέφρασε υπερηφάνεια για το επίπεδο των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός, η υγεία και η εκπαίδευση, και υπάρχουν, όπως σημείωσε, περαιτέρω προοπτικές.

Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ευχή σύντομα να υπάρξει η δυνατότητα για συνέχιση των επαφών μεταξύ των δύο λαών με τις εκατέρωθεν επισκέψεις σε Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τόνισε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα διασποράς.

Μετά τις δηλώσεις, οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε διευρυμένη συνάντηση επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.