Σε θρίλερ μεταξύ δύο πολιτικών που έχουν στενή σχέση με την διαχείριση του κυπριακού εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο που διεξάγεται σήμερα, μεταξύ δύο ανεξάρτητων υποψηφίων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρώην υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του απερχομένου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και ο πρώην εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποστηρίζονται από δύο διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα : Ο πρώτος από τον Ν. Αναστασιάδη το κεντρώο ΔΗΚΟ , το σοσιαλιστικό αλλά σκληρό στο Κυπριακό ΕΔΕΚ ,ένα τμήμα του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού και άλλες μικρότερες δυνάμεις της δεξιάς και του κέντρου. Ο δεύτερος από το μεγαλύτερο ορθόδοξο ( ; ) κομμουνιστικό της Ευρώπης το ΑΚΕΛ , αλλά και ένα τμήμα του δεξιού ΔΗΣΥ , μεταξύ των οποίων και ο αποκλεισμένος από το δεύτερο γύρο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ έχει κυριολεκτικώς αναποδογυρίσει τις εξελίξεις. Το σημαντικό ωστόσο στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι ότι η έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση του μεγαλύτερου κόμματος, ο υποψήφιος του οποίου απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αναμένεται να καθορίσει κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και το ποιος θα κερδίσει τον θώκο. Αυτή η εκτίμηση πλέον είναι καθολικώς αποδεχτή, τόσο από τα δύο επιτελεία που παλεύουν στον δεύτερο γύρο, όσο και από τα εμπλεκόμενα κόμματα.

Η σημασία της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο δυναμικός τρόπος που έχει παρθεί και η διαδραστική της επίδραση στις μεγάλες μάζες των συναγερμικών ψηφοφόρων, εκτιμάται ότι αποβαίνουν καθοριστικές στη διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών στην κάλπη.

Ποια είναι η εικόνα που συναντάται αυτήν την ώρα στον ΔΗΣΥ;

  • Η απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση αλλά επί της ουσίας η στάση μεγάλης μάζας ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, η οποία φαίνεται να λειτουργεί με όρους πολιτικής αυτοσυντήρησης της παράταξής τους.
  • Η θέση ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και δεν καταγράφεται στην απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση, εντούτοις αποτελεί τη βασική αιτία της ήττας του κόμματος αλλά και της προσπάθειας διάσπασης των ενεργών κομματικών δυνάμεων.

Στον ΔΗΣΥ, όπως εκτιμάται, έχει επικρατήσει κατά τρόπο πλειοψηφικό ανάμεσα σε στελέχη πρώτης γραμμής, περιφερειακά στελέχη και γεωμετρικά αυξανόμενο ποσοστό στους κομματικούς ψηφοφόρους, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η επιχειρηματολογία μιας μεγάλης μερίδας στελεχών, βεβαίως όχι όλων, αλλά πλειοψηφικά υπέρτερων δυνάμεων, είναι ότι το κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρούς σκοπέλους σε σχέση με τη συνοχή του, αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικρατήσει.

Στην επιχειρηματολογία αυτή προστίθεται πλέον και η επιθετική προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, να καθορίσει τις αποφάσεις του κόμματος ο οποίος, αν και απέτυχε να οδηγήσει στη στήριξη Χριστοδουλίδη, συνεχίζει να παρεμβαίνει με διάφορους τρόπους στην εκλογική διαδικασία και κυρίως στον επηρεασμό της κρίσιμης μάζας των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αυτό το οποίο στην ουσία συμβαίνει σε σχέση με τον Νίκο Αναστασιάδη, είναι η επιβεβαίωση της πραγματικής διάθεσής του να προωθήσει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη αντιπαραθετικά προς την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος από την αρχή της προεκλογικής, ενώ μετά τον πρώτο γύρο ενέτεινε με στοιχεία συνωμοτικής διάθεσης την πίεσή του για να πετύχει τον αρχικό του στόχο για επικράτηση Χριστοδουλίδη .

Εξόχως σημαντική αποτέλεσε η τελευταία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Με δηλώσεις , ο ΥΠΕΞ ήταν σαφής αναφορικά με τη δική του προτίμηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι θα κάνει την υπέρβασή του και θα ψηφίσει τον Α. Μαυρογιάννη. Σημείωσε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι εκείνος ο πολιτικός ο οποίος «μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό καλύτερα και ο οποίος θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη του διεθνούς παράγοντα, ότι πράγματι εμείς επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού».

Όπως υποστήριξε ο κύριος Κασουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης «είναι γνωστός και χαίρει εκτίμησης στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη και δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα τραβήξουν πίσω επειδή είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος χειρίζεται το Κυπριακό».

Διαβάστε ακόμη: