Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την αυτοδιάλυση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF), που άφησε πίσω της δεκάδες θύματα και πολλά ανοιχτά ερωτήματα.

Επί δεκαετίες οι γερμανικές αρχές είχαν χάσει τα ίχνη της «τελευταίας γενιάς» της οργάνωσης για να τα εντοπίσουν ξανά μετά από εξέταση DΝΑ σε αποτυχημένες ληστείες χρηματαποστολών το 2015. Η σύλληψη της Ντανιέλα Κλέτε στο Βερολίνο, στα τέλη Φεβρουαρίου, αναζωπύρωσε τα σενάρια για διαλεύκανση εγκλημάτων που δεν είχαν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα.

RAF: Η πρώτη εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης

Το 1968 οι διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις σε πολυκαταστήματα της Φρανκφούρτης προκαλούν τρόμο στην τότε Δυτική Γερμανία. Για τις επιθέσεις συλλαμβάνονται ο Αντρέας Μπάαντερ, η Γκούντρουν Ένσλιν και δύο συνεργοί τους.

To 1970 o Μπάαντερ οδηγείται υπό επιτήρηση στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Υποθέσεων για να συναντήσει, υποτίθεται, την Ουλρίκε Μάινχοφ, αρχισυντάκτρια της αριστερής επιθεώρησης Konkret, με την οποία θα συνεργαζόταν στην έκδοση ενός βιβλίου. Στην πραγματικότητα όλα αυτά ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη διαφυγή του Μπάαντερ.

Λίγο αργότερα εμφανίζεται η πρώτη προκήρυξη της «Φράξιας Κόκκινος Στρατός» Οι Μπάαντερ, Μάινχοφ και Ένσλιν παραμένουν οι πιο γνωστές φυσιογνωμίες, γι αυτό πολλοί αποκαλούν «Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ» την πρώτη γενιά της RAF.

RAF: Επώνυμα θύματα, ανεξιχνίαστα εγκλήματα

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η οργάνωση είχε δολοφονήσει 47 ανθρώπους. Μεταξύ αυτών ήταν πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής στη Γερμανία, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας Μπούμπακ, ο επικεφαλής της Dresdner Bank Γιούργκεν Πόντο και ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Μάρτιν Σλάιερ. Οι περισσότερες δολοφονίες στην περίοδο 1970-1998 παραμένουν ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα. Αυτό ασφαλώς οφείλεται και στο ό,τι όσα μέλη της RAF συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο δικαστήριο, τηρούν σιγή ιχθύος και δεν επιβαρύνουν άλλα μέλη της οργάνωσης.

Μία άλλη πτυχή είναι ίσως και το ό,τι δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς ο ρόλος της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος την εποχή που ένα κομμάτι του φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όδευε από τα αμφιθέατρα προς την ένοπλη βία. Ο πολιτικός επιστήμων Βόλφγκανγκ Κράουσχααρ εκτιμά ότι κομβικό ρόλο είχε διαδραματίσει ο Πέτερ Ούρμπαχ, συνεργάτης της γερμανικής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (1941-2011). Προ ετών ο Κράουσχααρ έλεγε στην DW ότι «την εποχή που οι σκληροί πυρήνες των διαδηλωτών μετεξελίσσονταν σε παραστρατιωτικές ομάδες και αργότερα σε φυτώρια τρομοκρατών, η Ούρμπαχ είχε διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, ο οποιος δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί επαρκώς».

Συγκεκριμένα, ο Κράουσχααρ θεωρεί ότι ο Ούρμπαχ δρούσε ως «προβοκάτορας – ηθικός αυτουργός» (agent provocateur), ο οποίος προμήθευε βόμβες μολότοφ στους ακραίους αριστερούς διαδηλωτές, υποδαύλιζε την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση ενώ διέθετε ακόμη και όπλα. Κάθε νέα σύλληψη, κάθε νέα ανίχνευση των εγκλημάτων αναμένεται να πυροδοτήσει νέα σενάρια για τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει οι υπηρεσίες για την Προστασία του Συντάγματος.

RAF: Οι «συνταξιούχοι» της οργάνωσης

Για «συνταξιούχους» της RAF έκαναν λόγο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει η DW, μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τον εντοπισμό της Ντανιέλα Κλέτε, η οποία επί 30 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν στη λίστα των καταζητούμενων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος (BKA).H 65χρονη διέμενε σε ένα απλό διαμέρισμα στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, με νέα ταυτότητα και με ιταλικό διαβατήριο.

Η Κλέτε και δύο συνεργοί της κατηγορούνται για ληστείες τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια. Στο σπίτι της Κλέτε στο Βερολίνο βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Εισαγγελείας στο Βέρντεν της Κάτω Σαξονίας επιβεβαιώσε ότι η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για να εντοπίσει δύο ακόμη πρώην τρομοκράτες της RAF: τον Ερνστ Φόλκερ Στάουμπ και τον Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ.

Διαβάστε ακόμη: