Πολλοί δανειολήπτες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με το e–σφυρί από το προσεχές φθινόπωρο, εν μέσω μίας περιόδου, κατά την οποία οι τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες και άλλες βασικές κατηγορίες, έχουν «εκτοξευθεί». Οι τράπεζες «ανεβάζουν» ρυθμούς, καθώς σχεδιάζουν να διεξάγουν περισσότερους από 6.000 πλειστηριασμούς, εντός τεσσάρων μηνών.

Μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, οπότε και παραδοσιακά παύει κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα, έχουν προγραμματισθεί να γίνουν 6.256 δημοπρασίες, με τις τιμές να κυμαίνονται από… 0 ευρώ έως και 19 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης), σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας e–auction.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, έλαβαν χώρα 17.620 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 4.190 ήταν γόνιμοι, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εκ πλειστηριαζόμενων ακινήτων στα 23.876. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 51.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με το 83.7% να έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ σχεδόν 7 στους 10 ήταν εναντίον φυσικών προσώπων, σύμφωνα με το iMEdD Lab.

Οι τραπεζίτες στάθηκαν στις προκλήσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των πρόσφατων γενικών συνελεύσεων.

«Οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα και τη δαπάνη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», σχολίασε ο Πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος και προσέθεσε:

«Χωρίς την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τη σταδιακή πτώση στις τιμές της ενέργειας, ένα σενάριο με αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό μεγέθυνσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο πιθανό.

Σε ένα τέτοιο, απευκταίο, σενάριο ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και κατά συνέπεια, την ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, εξέφρασε την άποψη πως οι πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύθηκαν, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και η άνοδος των επιτοκίων που ακολούθησε για την αναχαίτισή τους, αποτελούν «τροχοπέδη», σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του, επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Στην παρούσα φάση, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή, όσο και την εγχώρια οικονομία και κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις και ότι θα έχουμε μία οικονομία που θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, όχι μόνο το 2022, αλλά και τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, υπογράμμισε πως «οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, εγείροντας σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και την τροφοδότηση κοινωνικών εντάσεων».

Η πλατφόρμα για τους ευάλωτους

Το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στο επικείμενο «κύμα» πλειστηριασμών είναι το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, τόνισε πως «οι θεσμοί έχουν ήδη δώσει την –προφορική– έγκρισή τους ως προς την πολιτική, τη στρατηγική, την υλοποίηση και το κόστος του επίμαχου προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θέματα που άπτονται της DG Comp», σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου.

«Ένα – δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικροαλλαγές, προκειμένου να είναι σύμφωνη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορέσουμε να βγάλουμε στον “αέρα” την πλατφόρμα, η οποία είναι έτοιμη. Την έχουμε τεστάρει», σχολίασε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε δώσει την έγκρισή της από τον περασμένο Μάρτιο, για να επανέλθει στις αρχές του καλοκαιριού, ζητώντας διευκρινήσεις για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η εξέλιξη της υπόθεσης, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης σταματήσει να πληρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το κράτος θα επιδοτεί –από 70€ έως και 210€– για δεκαπέντε μήνες τη δόση του στεγαστικού δανείου των νοικοκυριών που έχουν λάβει τη… σφραγίδα του ευάλωτου, πληρούν, δηλαδή, τα εξής κριτήρια:

  • Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500€ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000€. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000€ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000€ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000€ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000€ για κάθε πρόσθετο μέλος και με ανώτατο τα 180.000€.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500€ για κάθε επιπλέον μέλος.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000€. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000€ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο ορίζονται τα 21.000€.

Το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3.5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα.

Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.