Το Όρος Δίκτη στο Λασίθι, ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία, γίνεται σήμερα (28/03) ο δεύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης, μετά τα Λευκά Όρη, που εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Η συνολική έκταση του Όρους Δίκτη, ή αλλιώς Λασιθιώτικα Όρη, που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 66.29 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υψομετρικού εύρους μεταξύ 900 και 2.148 μέτρων και εκτείνεται νότια του Οροπεδίου του Λασιθίου και του Δικταίου Άντρου και πλέον, απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων ή η δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής του βιοποικιλότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

Παρά το γεγονός ότι «κατακλύζεται» από βραχώδεις εξάρσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, στο κέντρο της περιοχής ξεχωρίζει το δάσος τραχείας πεύκης, ενώ, η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ενδημικά και σπάνια είδη, όπως γαστερόποδα και το ενδημικό υποείδος της νυχτερίδας Τρανορινόλοφος. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό σημείο για τη διέλευση σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας, όπως το όρνιο και ο χρυσαετός.

Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εντάξει σε συνολική έκταση 1114 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα «Απάτητα Βουνά», τους εξής οκτώ ορεινούς όγκους:

  • Λευκά Όρη: 382.06 τετραγωνικά χιλιόμετρα (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου).
  • Σάος: 97.3 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Σαμοθράκη).
  • Σμόλικας: 102.89 τετραγωνικά χιλιόμετρα (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών).
  • Τύμφη: 202.75 τετραγωνικά χιλιόμετρα (νομός Ιωαννίνων).
  • Ταΰγετος: 143.23 τετραγωνικά χιλιόμετρα (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας).
  • Χατζή: 45.61 τετραγωνικά χιλιόμετρα (νομός Τρικάλων).
  • Άγραφα: 94.92 τετραγωνικά χιλιόμετρα (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας).
  • Μαίναλο: 44.98 τετραγωνικά χιλιόμετρα (νομός Αρκαδίας).

Ο κ. Αμυράς επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τηρώντας τις δεσμεύσεις της, προχωρά σε δράσεις που αναβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο εμβληματικός περιβαλλοντικός θεσμός των “Απάτητων Βουνών”, αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βασίζεται επιστημονικά σε σχετική έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας, Βασιλικής Κατή και έχει ως στόχο να εμποδίσει την υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς, όμως, να θέτει εμπόδια στις –φιλικές προς το περιβάλλον– επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις.

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας, είναι κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα “Απάτητα Βουνά”, πρωτοποριακός περιβαλλοντικός θεσμός για την Ευρώπη, αποτελεί “ασπίδα” προστασίας για βιοτόπους και είδη της άγριας πανίδας υψηλής αξίας. Τέλος, έχουμε ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση για ακόμη σαράντα ορεινούς όγκους και προχωράμε».

Διαβάστε ακόμη: