Το Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν τελικά έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νότια και δυτικά της Κρήτης από μια ελληνική εταιρία τα ΕΛΛΠΕ, τον πολυεθνικό κολοσσό της ExxonMobil και την πολύ μεγάλη γαλλική ΤΟΤΑL  που λειτουργούν στα πλαίσια κοινοπραξίας και έχουν κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό. Αλλωστε μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ανεβεί οι τιμές πετρελαίου διεθνώς και να αυξηθεί η παραγωγή αργού.

Πρόκειται για περιοχές που έχουν επισημανθεί μέσα στο παραλήρημα  των  Τούρκων  ως …αμφισβητούμενες (!)  και γι αυτό το λόγο όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον την έναρξη των ελληνικών-πολυεθνικών ερευνών.

Βεβαίως η κοινοπραξία δεν φοβήθηκε τους λεονταρισμούς των γειτόνων για να ορίσει αυτές τις ημερομηνίες αλλά απλώς συνυπολόγισε το δύσκολο διεθνές κλίμα  λόγω της πανδημίας. Η παγκόσμια  πετρελαϊκή κοινότητα δεν μπορεί σήμερα να συνυπολογίσει  τα επενδυτικά της κόστη, τα μελλοντικά έσοδα και τις αποσβέσεις και αναζητά το καταλληλότερο timing. Η  κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και τα κόστη διενέργειας των σεισμικών καταγραφών, οπότε προγραμματίζονται κυρίως έρευνες  στην Κρήτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Οι πρόσφατα αυξημένες τιμές του πετρελαίου διεθνώς φέρνουν υψηλότερη   παραγωγή στο β’ εξάμηνο του έτους προκειμένου να συγκρατηθεί η δραματική μείωση  των αποθεμάτων διεθνώς, καθώς η πανδημία εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εξομαλύνεται.

Τα αποθέματα υποχώρησαν κατά σχεδόν 600 εκατ. βαρέλια διεθνώς από το Μάιο του 2020, αφότου είχαν αυξηθεί κατά 1,2 δις. βαρέλια στο πεντάμηνο που είχε προηγηθεί ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η εκτίμηση της Ενεργειακού Ινστιτούτου Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ) είναι ότι θα περιοριστούν κατά άλλα 140 εκατ. βαρέλια στο υπόλοιπο του 2021.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΙΑ : «Το σημαντικό είναι ότι η διαφαινόμενη έλλειψη παραγωγής και μείωση αποθεμάτων φέτος έχει ήδη προεξοφληθεί όσον αφορά τις τιμές, για αυτό και έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Brent έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% ή 20 δολάρια από τις αρχές Νοεμβρίου και παρατηρείται το φαινόμενο της οπισθοδρομικότητας  (backwardation)  όπoυ οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) έχουν ανοδική τάση στη διάρκεια του συμβολαίου. Όταν η τιμή αξίας 2 ημερών να είναι μεγαλύτερη της προθεσμιακής τότε έχουμε το φαινόμενο της οπισθοδρομικότητας  που εδώ παρατηρείται σε βάθος εξαμήνου».

Στον τομέα της παραγωγής, παρατηρείται ήδη άνοδος των σχετικών δαπανών από τις πετρελαϊκές μετά την απότομη μείωσή τους πέρυσι με τον αριθμό των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 72% μέσα σε πέντε μήνες. Δεδομένου του ότι ο αριθμός γεωτρήσεων αντιδρά στις τιμές με μια καθυστέρηση 4-6 μηνών, είναι προφανές ότι οι εταιρείες προγραμματίζουν ήδη για το β’ εξάμηνο του 2021.

Τέλος να σημειώσουμε πως με κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο χθες στις αγορές  για έκτη συνεχή συνεδρίαση, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρονο.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υψηλές μετά τη  δέσμευση του  διευρυμένου Οργανισμού (OPEC+) να μειώσει την παραγωγή η οποία θα συμβάλει στη συγκράτηση της παγκόσμιας προσφοράς αργού.

“H διάθεση εμβολίων θα ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση και θα επιτρέψει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου”, ανέφερε ο Giovanni Staunovo της UBS Global Wealth Management.

Η ΕΙΑ των ΗΠΑ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει η ενεργειακή ζήτηση από την πανδημία. Αξιωματούχοι τους παρατήρησαν ότι περιμένουν συνολική κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ   στα επίπεδα του 2019  σε αρκετά χρόνια από σήμερα.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαρτίου, ενισχύθηκε   κατά 54 σεντς ή 1% και έκλεισε στα 56,23 δολ. το βαρέλι.Αντίστοιχα το αργό τύπου Brent, παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 54 σεντς δολάριο ή 1% και τερμάτισε την ημέρα στα 56,23 δολ. το βαρέλι.