Ανεμβολίαστη δημοτική υπάλληλος ήταν επί πέντε ώρες κλειδωμένη στο ιατρείο και αρνούνταν να βγει και να παραδώσει τα κλειδιά, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και του εισαγγελέα.

Αν και σε αναστολή εργασίας καθώς δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, ενώ αρνείται και το rapid test, η υπάλληλος επέμενε να πηγαίνει στην εργασία της στο φυσικοθεραπευτήριο του δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη.

Παρά τη μήνυση σε βάρος της από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, η ίδια συνέχισε να πηγαίνει στο φυσικοθεραπευτήριο, καθώς είχε κρατήσει τα κλειδιά, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα neakriti.gr.

«Κλειδώθηκε» στο ιατρείο

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, κλειδώθηκε στο εσωτερικό του ιατρείου μαζί με τον σύζυγό της και αρνούνταν να ανοίξει την πόρτα παρά τις εκκλήσεις ακόμη και των αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο για να της επιδώσουν τη μηνυτήρια αναφορά.

Τελικά, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δρακάκης, χρειάστηκε, παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικών, να παραβιάσουν την πόρτα και να βγάλουν το ζευγάρι το οποίο στη συνέχεια οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάλληλος είχε τεθεί σε αναστολή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο, παρότι δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται στο χώρο εργασίας, εργαζόταν καθημερινά.

Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 1η Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός μπορούσε να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και αυτό αφορά στην εφαρμογή του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες – μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Διαφορετικά, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επίσης, από 1η Σεπτεμβρίου ενεργοποιήθηκε και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.