Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλύει το σκεπτικό της νομισματικής απόφασης, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, ενώ, τότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για τη νομισματική πολιτική.

Νέα αύξηση επιτοκίων 0,50% σήμερα από την ΕΚΤ – Πιέζουν τα «γεράκια» για μεγάλες αυξήσεις

Η κ. Λαγκάρντ, που άρχισε τη συνέντευξη Τύπου δίδοντας συγχαρητήρια στην Κροατία για την είσοδο στη ζώνη του ευρώ, υπογράμμισε πως οι επόμενες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα. «Όλες οι αποφάσεις μας, στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού, στον στόχο του 2%», υπογράμμισε.

Η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ:

Μάλιστα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να άρουν τα μέτρα στήριξης, καθώς «η οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική και η ενεργειακή κρίση, ηπιότερη». «Η οικονομία θα ανακάμψει μέσα στα επόμενα τρίμηνα», εκτίμησε. Συν τοις άλλοις, «η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 6.6% για τον Δεκέμβριο του 2022», εντούτοις, προειδοποίησε ότι οι νέες θέσεις εργασίας ίσως σταματήσουν να δημιουργούνται με γρήγορο ρυθμό και το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί.

Σήμερα (02/02), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση. Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική και στη συνέχεια, θα αξιολογήσει τη γενικότερη πορεία.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό, περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει, επίσης, τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μία προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Διαβάστε ακόμη: