Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για έβδομη φορά μέσα σε ένα χρόνο, όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε απόψε τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, για τρίτη φορά εντός 12 μηνών, καθώς, σύμφωνα με την ΕΚΤ, “η παγκόσμια αναταραχή των δασμών έχει δημιουργήσει εκτεταμένη αβεβαιότητα και έχει πυροδοτήσει φόβους για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.”

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ «η αυξημένη αβεβαιότητα είναι πιθανό να μειώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ασταθής αντίδραση της αγοράς στο εμπόριο είναι πιθανό να έχει αυστηρότερο αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επιβαρύνουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.».

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος Λαγκάρντ, όλοι οι κύριοι δείκτες του πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει, επιτρέποντας την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος έχει αποδειχθεί πεισματικά υψηλός τα τελευταία χρόνια, είχε «μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», ενώ η αύξηση των μισθών μετριάστηκε και οι εταιρείες κατάφεραν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος ακόμα και με με μειωμένα κέρδη.

Η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμη κι αν η ΕΕ απαντήσει με αντίποινα.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Μάρτιο, μειωμένος από το 2,3% από τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά με οριακά χαμηλότερο ρυθμό. Παραλληλα ο ετήσιος πληθωρισμός των υπηρεσιών, μειώθηκε από 3,7% τον Φεβρουάριο σε 3,4%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ωστόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η η αύξηση των δαπανών για την Άμυνα και τις υποδομές θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Κάτι, που εκτός από την ΕΚΤ, ζητούν τόσο οι εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα, όσο και οι προτάσεις της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: