Μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει για τις χρηματιστηριακές αγορές, επί τη βάσει των ραγδαίων εξελίξεων στο Ουκρανικό και τις συνεχείς ανατροπές που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, εν μέσω κυρώσεων, πυρηνικών απειλών, στρατιωτικών προετοιμασιών, εμπλοκή πλήθους χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στην, εν δυνάμει, πολεμική αναμέτρηση!
Η σθεναρή αντίσταση που προέβαλε η Ουκρανία μετατρέποντας έναν «υγιεινό περίπατο» των Ρώσων μέχρι το Κίεβο, σε θρίλερ, έχει οδηγήσει την ώρα τούτη σε πλήρη ανατροπή δεδομένων και ισορροπιών αφυπνίζοντας και ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του ΝΑΤΟ, των χωρών της Δύσης και της διεθνούς κοινής γνώμης!
Υπό αυτή την έννοια, την ώρα που διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, στα σύνορα με Λευκορωσία, με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα για να είμαστε ειλικρινείς, οι αγορές και εν προκειμένω τα χρηματιστήρια, καλούνται να αποτυπώσουν στο «ταμπλό» τις προσδοκίες τους, εν μέσω εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών και οικονομικών δεδομένων!
Από τη μία πλευρά υφίσταται η πυρηνική απειλή Πούτιν, η οποία διογκώνεται όσο η Ρωσία αδυνατεί να επιβάλει στην πράξη τη στρατιωτική της ισχύ και το Κιέβο να αντιστέκεται πλήττοντας το κύρος και το γόητρο του πανίσχυρου «κόκκινου στρατού» της νέας εποχής!
Και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις οικονομικές και επιχειρηματικές κυρώσεις, τις εμπλοκές στις τραπεζικές συναλλαγές, τα σύννεφα στον τουρισμό, την εκ νέου τυχόν ανάδειξη τουρκικών διεκδικήσεων και απειλών στο Αιγαίο, συνθέτουν ένα σκηνικό ανασφάλειας και αβεβαιότητας που τα Χρηματιστήρια γενικώς και τη ΧΑ ειδικώς καλούνται να αποτυπώσουν!
Από την άλλη πλευρά, το Ουκρανικό ζήτημα μοιραία και νομοτελειακά οδηγεί σε εκ νέου μετά την πανδημία του κορωνοιού χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και των μέτρων Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, που στην πράξη θα διαφανεί και μέσα από τις παρεμβάσεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ!
Η Fed όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να προχωρήσει στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων που είχε αποφασίσει, τουλάχιστον επί του παρόντος και όσο κρατήσει η κρίση.
Η ΕΚΤ από την άλλη, μέσα στον Μάρτιο όπως αναμενόταν, θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον για έναν χρόνο διασφαλίζοντας την παροχή ρευστότητας στις συστημικές τράπεζες και τα κράτη μέλη!
Υπό αυτή την οπτική οι αγορές εισέρχονται σε μια κρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα, μετά τις έντονες διακυμάνσεις της προηγούμενης που έκλεισε στο τέλος με θετικό πρόσημο αφήνοντας μια θετική εικόνα!
Μια εβδομάδα εν μέσω αντιτιθέμενων απόψεων και προσδοκιών κατά την οποία θα πρέπει να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, το καθαρό μυαλό, οι συγκροτημένες αποφάσεις και η συνειδητοποίηση όλης της εικόνας …