Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος στο Παρίσι – «Κανένας δεν θα υπαγορεύσει οτιδήποτε στην Ουκρανία», λέει ο Σολτς
Ο Σολτς πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Ο ίδιος τόνισε ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η άτυπη συνάντηση διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει καταστήσει τις εκκλήσεις για αύξηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και της ικανότητας αυτοάμυνας της Ευρώπης σήμα κατατεθέν της προεδρίας του. Αναμένεται να είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες συναντήσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σύμβουλος του κ. Μακρόν σύμφωνα με τους New York Times.
Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Δανία, η οποία εκπροσωπεί τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., η πρόεδρος της Κομισιόν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Φτάνοντας στο Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και ότι θα πρέπει τάχιστα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η σημερινή σύνοδος έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ωθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Πριν από τη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι το Λονδίνο είναι «έτοιμο και πρόθυμο» να τοποθετήσει βρετανικά ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Γερμανία και Σουηδία ανέφεραν επίσης ότι προτίθενται να στείλουν δικές τους δυνάμεις για να ενισχύσουν το Κίεβο.
Washington Post: Η Ευρώπη σχεδιάζει να στείλει 25.000 με 30.000 στρατιώτες
Σχεδιασμοί για την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συνομιλίας γίνονται σε επιτελεία στην Ευρώπη, αναφέρει τη Δευτέρα η Washington Post.
Με τα τελευταία δεδομένα ο σχεδιασμός κάνει λόγο για μια δύναμη αποτροπής που θα φτάνει τους 25.000 με 30.000 στρατιώτες, οι οποίοι δεν θα σταθμεύουν στην πρώτη γραμμή, αλλά θα είναι έτοιμοι σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις ξαναρχίσουν τον πόλεμο.
Η Γαλλία έχει κάνει πιο προχωρημένο στρατιωτικό σχεδιασμό από άλλους και εκτιμά ότι θα μπορούσε να δεσμεύσει σχεδόν 10.000 στρατιώτες. Ωστόσο άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διστάζουν ή έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαθεσιμότητας δυνάμεων.
Η θέση της Ισπανίας για την ανάπτυξη των στρατευμάτων
Για την Ισπανία, «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία». Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες εξήγησε ότι «δεν υπάρχει ειρήνη αυτή τη στιγμή» και ότι ο στόχος της διπλωματίας «πρέπει να είναι η επίτευξή της το συντομότερο δυνατό».
Είπε ακόμη, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ότι «όταν μιλάμε για την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων, πρέπει να δούμε ποια είναι η αποστολή τους, ποιος μπορεί να τις συγκροτήσει, υπό ποια σημαία, με ποια εντολή».
Η συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ δεν είναι «διαπραγμάτευση» για την Ουκρανία, λέει η Ουάσινγκτον
Πάντως από τη μεριά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους, δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων που είναι προγραμματισμένες για αύριο Τρίτη στη Σαουδική Αραβία είναι για να καθορίσουν τι είναι δυνατόν να γίνει για να τερματισθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Μπρους δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ριάντ ότι η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέμα εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στηβ Ουίτκοφ, είναι ένα βήμα για να καθορίσουμε εάν οι Ρώσοι βλέπουν σοβαρά τις συνομιλίες με στόχο την ειρήνη.
«Πρόκειται για μια συνέχεια της αρχικής συζήτησης μεταξύ του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ σχετικά με το αν ίσως αυτό το πρώτο βήμα είναι εφικτό, ποια είναι τα συμφέροντα, αν αυτό είναι διαχειρίσιμο», δήλωσε η Μπρους.
Οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως «διαπραγμάτευση» για την Ουκρανία, δήλωσε ακόμα.
«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να το δει αυτό ως κάτι που αφορά τις λεπτομέρειες ή την προώθηση κάποιου είδους διαπραγμάτευσης», δήλωσε επιπλέον προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ανέθεσε στους αξιωματούχους να «δώσουν αποτελεσματική συνέχεια» στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αναστάτωση φαίνεται να έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, ο αποκλεισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε μίνι Σύνοδο των Ευρωπαίων, που άμεσα επηρεάζονται από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συμπεριλάβουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία την Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή έχουν συναντηθεί στο Παρίσι οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, καθώς και οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και άλλων, έτσι ώστε να συντονίσουν την αντίδρασή τους.
Διαβάστε ακόμη:
-
Super League: Οι πιθανότητες Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ να κατακτήσουν το πρωτάθλημα
-
Κώστας Παπαζάχος: Η κίνηση του μάγματος δεν σημαίνει ότι θα βγει ηφαίστειο στην Άνυδρο
-
UBS: Ελκυστικά αποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες, σύσταση αγοράς
-
Αγορά ακινήτων: Το αδιανόητο ποσοστό αύξησης των τιμών το διάστημα 2017-2024