Κρίσιμα παραμένουν τα επόμενα 24ωρα για την Αττική, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της αλματώδους αύξησης στα κρούσματα του κορωνοϊού.
Επιστήμονες και κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι μεταλλάξεις, η αύξηση στις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00;

Ανάμεσα στα μέτρα που είναι πιθανό να ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, θα είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 17:00 στην Αττική, έτσι ώστε να μπορέσει να επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Θεσσαλονίκη: Άλμα 50% στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
“Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Έκτακτη σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών φορέων της Θεσσαλονίκης και των εκπροσώπων της αγοράς θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η σύσκεψη αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην πόλη και θα προΐστανται αυτής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σαρηγιάννης: Σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες

Η μόνη λύση για να αποτραπεί το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι να επιβληθεί ένα σκληρό lockdown, όπως αυτό που έγινε τον Μάρτιο του 2020, εκτιμά ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αν και τόνισε πως δεν το προτείνει ακόμα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε πως αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, «θα φταίει το μεταλλαγμένο στέλεχος».
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και τόνισε πως «αν θέλουμε να προλάβουμε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
«Μιλάμε ή για ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού, όπως είπε, είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

Στα 204 τα κρούσματα μεταλλαγμένου κορωνοϊού

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το βρετανικό στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική.
Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:
-7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία
-24 δείγματα από Κέντρα Υγείας
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Κικίλιας: Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στην Αττική

«Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες 2/2 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες ανεβαίνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.
«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων.
Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές.
Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε.

Πέτσας: Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα

Την εκτίμηση ότι το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα γιατί θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξέφρασε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Όπως ο ίδιος είπε ο ορίζοντας είναι το Πάσχα και από Απρίλιο και μετά αναμένεται πολλαπλασιασμός των εμβολίων.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η άμυνά μας απέναντι στον ιό είναι το εμβόλιο ενώ επεσήμανε ότι η εξέλιξη των δεδομένων είναι δυναμική αν τα δεδομένα επιβάλουν θα ανοίγουμε ή θα κλείνουμε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτό που φοβάται είναι η κόπωση από αυτή την κατάσταση.
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των υγειονομικών σημείωσε πως «δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι υγειονομικοί δεν τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο».
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως πρώτη φορά έχουμε «σοβαρούς πόρους» για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και ότι το πρόγραμμα Τρίτσης είναι μεγάλο για να μην αποκλειστούν δήμοι.