Tο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων και μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη κέρδη-ρεκόρ ύψους 1,75 τρισ. νορβηγικών κορωνών (184,3 δισ. δολαρίων) για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενισχυμένα από τις μετοχές τεχνολογίας.

Το ταμείο επενδύει τα έσοδα του νορβηγικού κράτους από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατέχει, κατά μέσο όρο, το 1,5% όλων των εισηγμένων εταιρειών παγκοσμίως, γεγονός που το καθιστά τον μεγαλύτερο μεμονωμένο επενδυτή στον κόσμο.

«Το αποτέλεσμα οφείλεται στις καλές αποδόσεις της αγοράς μετοχών, ιδιαίτερα των ασιατικών τεχνολογικών μετοχών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Νίκολαϊ Τάνγκεν, σε ανακοίνωση που συνόδευε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Το ταμείο ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη, για πρώτη φορά, ότι κατείχε ποσοστό 0,05% στη SpaceX, αξίας 1,22 δισ. δολαρίων στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με επικαιροποιημένο κατάλογο των επενδύσεών του.

Η συμμετοχή αυτή ήταν σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλες τεχνολογικές επενδύσεις του ταμείου.

Συγκεκριμένα, κατείχε:

  • 1,28% της Nvidia, αξίας 62 δισ. δολαρίων
  • 1,24% της Apple, αξίας 52 δισ. δολαρίων
  • 1,17% της Alphabet, αξίας 50 δισ. δολαρίων
  • 1,27% της Microsoft, αξίας 35 δισ. δολαρίων
  • 1,7% της Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, το ταμείο έχει επενδύσεις σε περίπου 7.100 εταιρείες παγκοσμίως. Παράλληλα, επενδύει σε μετοχές, ακίνητα και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι μετοχές της SpaceX σημείωσαν ισχυρή άνοδο στα τέλη Ιουνίου, προτού υποχωρήσουν απότομα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν κατά πόσο δικαιολογείται η ιδιαίτερα υψηλή αποτίμηση της εταιρείας, που αντιστοιχεί σε 77 φορές τα αναμενόμενα έσοδά της.

Διαβάστε ακόμη: