Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και από οικονομικής πλευράς το Facebook με αφορμή το – πάνω από 3 ώρες – κρασάρισμά του, μαζί με αυτά των «αδερφών» Instagram και WhatsApp.

Χωρίς να μπορεί, ακόμα, να γίνει κάποια πρόβλεψη για τον χρόνο που θα χρειαστεί για την επαναφορά του (το ίδιο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «εργάζεται για να επανέλθει σύντομα»), η αξία της μετοχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε πάνω από 5% (στο 5,48% στις 9:27 ώρα Ελλάδας), στα 324,33 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, μια υπηρεσία η οποία παρακολουθεί τα κρασαρίσματα στο διαδίκτυο και τον αντικτυπό τους, η NetBlocks, εκτίμησε ότι η διακοπή διάρκειας άνω των δύο ωρών έχει κοστίσει ήδη στην παγκόσμια οικονομία 160 εκατομμύρια δολάρια. Η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι “(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια”, των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook. Και το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να βελτιστοποιεί για τα δικά του συμφέροντα για να κερδίζει περισσότερα χρήματα», δήλωσε η Χόγκεν. Μάλιστα, τα έγγραφα που παρουσίασε, περιελάμβαναν μια εσωτερική μελέτη στην πλατφορμα, η οποία έδειξε ότι μόνο το 5% του περιεχομένου μίσους είχε αντιμετωπιστεί.