Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την Κούβα, η οποία βρίσκεται –όπως καταγγέλλεται– αντιμέτωπη με τη χειρότερη κοινωνικό – οικονομική κρίση των τελευταίων περίπου τριών δεκαετιών.
Ο αριθμός των Κουβανών που επιδίωξαν να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κυρίως μέσω Μεξικού, «εκτοξεύθηκε» από 39.000 το 2021 σε περισσότερους από 224.000 το 2022, όπως σημείωσε ο αυστραλιανός ιστοχώρος, Conversation. «Τον περασμένο χρόνο (σ.σ. 2022), 250.000 Κουβανοί –πάνω από το 2% του πληθυσμού του νησιού– συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα», σημείωσε ο Guardian.
Μάλιστα, πολλοί από αυτούς πούλησαν τα σπίτια τους, σε χαμηλές τιμές, με σκοπό να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια έως τη Νικαράγουα και έπειτα, να φθάσουν μέσα από το Μεξικό στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Οι 11.000.000 κάτοικοι της Κούβας καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα δυσκολότερες καταστάσεις, ενώ πολλοί σπεύδουν να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στην –πρωτεύουσα πόλη– Αβάνα, εγκαταλείποντας τις εστίες τους, στις φτωχότερες επαρχίες της χώρας.
Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων αποτελούν, πλέον, καθημερινότητα, ενώ, η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού που προηγήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά και τα έσοδα από τον τουρισμό. Μόλις πριν από μερικά χρόνια, έως και το 2016, οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Κούβας έδειχναν να βελτιώνονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε τον πρώτο Αμερικανό Πρόεδρο που επισκέφθηκε το νησί έπειτα από πολλές δεκαετίες, οι Rolling Stones έδωσαν συναυλία στην Αβάνα και άλλα γεγονότα.
Η σχέση της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες «υποτροπίασε», ωστόσο, ξανά, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο του 2016, ενώ, σε ισχύ παραμένουν και πολλοί από τους περιορισμούς του αμερικανικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Διαβάστε ακόμη: