«Εάν ένα κράτος της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, σε βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημοσίευση του Ντμίτρο Κουλέμπα:

Νωρίτερα, η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση των Βρυξελλών «στην παρούσα μορφή της», κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα κατέστρεφε πλήρως της ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Στην Ουγγαρία, η οποία θα εξαιρεθεί μαζί με τη Σλοβακία, από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Με την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να παραμένει υψηλή, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σκέφτονται πως δε θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν εναλλακτικές έγκαιρα, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών.

Η Κομισιόν έχει αναγγείλει πως «υπάρχει διάθεση για ευελιξία» με σκοπό την επικύρωση μίας συμφωνίας.

Οι προτάσεις προσδίδουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως τα τέλη του 2023, για την εφαρμογή εμπάργκο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «ακόμη και με την προτεινόμενη χρονική επέκταση, η χώρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στις νέες κυρώσεις μονάχα εάν εξαιρούνταν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών».

Η Σλοβακία ζήτησε δημοσίως την πρόβλεψη μίας τριετούς μεταβατικής περιόδου.

«Εκτός από τις Ουγγαρία και Σλοβακία, προβληματισμένοι ήταν και οι εκπρόσωποι των Βουλγαρίας και Τσεχίας· ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία είτε στην αυριανή συνάντηση, είτε σε μία των επόμενων ημερών», ανέφερε πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.