Στη διαδικασία συλλογής ενδιαφέροντος από πιθανούς αγοραστές για την απόκτηση της «Κωτσόβολος» βρίσκεται στην παρούσα φάση η Citi, η οποία έχει αναλάβει χρηματοοικονομικός σύμβουλος στη διαδικασία πώλησης της γνωστής αλυσίδας.
Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον, μετά το καλοκαίρι αναμένεται η πρώτη φάση αξιολόγησης των προτάσεων έτσι ώστε στη συνέχεια αυτοί που θα απαρτίζουν μια πρώτη short list να προχωρήσουν σε διαδικασία due diligence της εταιρείας.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η «Κωτσόβολος» να παραμείνει στον έλεγχο του βρετανικού ομίλου Currys, εάν το προσφερόμενο τίμημα δεν θεωρηθεί επαρκές, κάτι, άλλωστε, που επισήμανε χθες το πρωί και ο διευθύνων σύμβουλος της Currys, Αλεξ Μπάλντοκ, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2022-2023.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η απόφαση της Currys να βάλει πωλητήριο στην «Κωτσόβολος» «παγώνει» για την ώρα τα σχέδια επέκτασης της αλυσίδας και σε τρίτη χώρα, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η δική μου πρόθεση θα ήταν να πάμε στα επόμενα χρόνια σε μια τρίτη ή τέταρτη χώρα. Αυτή είναι μια στρατηγική απόφαση που θα την πάρεις ή με την Currys στο τέλος της χρονιάς ή με κάποιον άλλον», ανέφερε ο Γιάννης Βασιλάκος, διευθύνων σύμβουλος της «Κωτσόβολος» κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Ο ίδιος, αν και απέφυγε να απαντήσει στο εάν υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι ή όχι, καθώς και για το ύψος του τιμήματος που θα μπορούσε να κριθεί επαρκές, υποστήριξε ότι η αποτίμηση της «Κωτσόβολος» είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι είναι πολύ περισσότερα από μια αλυσίδα λιανικής, καθώς προσφέρει σειρά πολλών και διαφόρων υπηρεσιών. Κληθείς να σχολιάσει φήμες περί προσέγγισης από τη Citi ομίλου εισηγμένου στο ελληνικό Χρηματιστήριο, απάντησε: «Δεν είμαστε αμελητέο ποσό για μια ελληνική επιχείρηση, αλλά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κάποιος για να μας αγοράσει».
Σε ό,τι αφορά τη χρήση 20222023 (1η Μαΐου 2022-30 Απριλίου 2023) η «Κωτσόβολος» έκλεισε με κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 12,1% σε σύγκριση με τη χρήση 2021-2022. Tα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 6% και διαμορφώθηκαν σε 48,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) υποχώρησαν στα 20,7 εκατ. ευρώ από 25,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Ο κ. Βασιλάκος απέδωσε τη μείωση των κερδών στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις γραμμές κόστους, από την αύξηση στο κόστος πωληθέντων, η οποία όμως δεν μετακυλίστηκε στο σύνολό της στις τιμές καταναλωτή, έως το ενεργειακό κόστος, το οποίο ήταν επιπλέον 4-5 εκατ. ευρώ. Κατά την προηγούμενη χρήση πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82,8 εκατ. ευρώ.