search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Καραμανλής: Έρχονται διαγωνισμοί για τρία μεγάλα έργα στην Αττική

Εντός του Δεκεμβρίου πρόκειται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

Ποια συμφωνία «ψήνεται» στην Αττική οδό

Εντός του Δεκεμβρίου πρόκειται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στον Σκάι, ενώ ακόμη μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένονται εξελίξεις και στην επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς το Ίλιον αλλά και η Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω.

«Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα βάλουμε μπροστά ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο: Τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Καραμανλής. Προανήγγειλε συγκεκριμένα ότι μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες, “θα βγει στον αέρα” ο διαγωνισμός για το έργο αυτό, ύψους 125 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής θα πηγαίνει από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα.

Μιλώντας για την επέκταση της γραμμής 2 ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι πρόκειται για «ενα έργο που θα ξεκινήσει από την Ανθούπολη, θα περάσει από τον Άγιο Νικόλαο, θα περάσει από την Παλατιανή και θα καταλήξει στο Ίλιον. Μιλάμε για ένα έργο 650 εκατ. ευρώ, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ένα πολύ σημαντικό έργο για να μπορέσουμε επιτέλους να αποφορτίσουμε -μαζί με όλα τα μεγάλα οδικά έργα που κάνουμε- την Αττική».

Στην τελική ευθεία μπαίνει και ένα ακόμη έργο, το οποίο συζητείται πολλές δεκαετίες και θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα: Η λεγόμενη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω. «Αυτό είναι ένα έργο, που θα φτάσει μέχρι την παλιά Εθνική Οδό και θα έχουμε τρεις ανισόπεδους κόμβους, στο Σχιστό, στα Ναυπηγεία και στο Σκαραμαγκά, αποσυμφορώντας αρκετά όλη αυτή την περιοχή», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Μειωμένα διόδια στην Αττική Οδό

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, που θα ισχύει από το 2024 και μετά, και η οποία προβλέπει διόδια μειωμένα στα 2,50 ευρώ, από το 2,80 ευρώ σήμερα. “Αυτό υπακούει στη λογική, που έχουμε συνολικά ως κυβέρνηση, να μειώνουμε το κόστος διαβίωσης. Το βάλαμε κάτω, το μετρήσαμε πως μας παίρνει να το κάνουμε και το αποφασίσαμε”, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι και στα συγκεκριμένα διόδια θα μπορούσε να εφαρμοστεί αναλογική χρέωση, εξήγησε: «Πρέπει να δούμε και μία ευρύτερη εικόνα. Πώς θα επηρεάσει αυτό το υπόλοιπο οδικό δίκτυο όλης της Αττικής. Δηλαδή, θέλουμε μία κορεσμένη Αττική Οδό; Θέλουμε μία Αττική Οδό, στην οποία να μπαίνουμε μέσα και να ‘κολλάμε’;» διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής. Υπενθύμισε ότι αυτό συμβαίνει στη Μεταμόρφωση, όπου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρήκε λύση, δημοπρατώντας τη Λεωφόρο Κύμης που πραγματικά θα δώσει μεγάλη ανάσα κυκλοφοριακή στην περιοχή αυτή. Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό του και τι συμβαίνει και σε άλλους περιφερειακούς δρόμους της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: