Η κυβέρνηση του κράτους της Κόστα Ρίκα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης αδειών νόμιμης παραμονής για περίπου 200.000 παράτυπους μετανάστες, κυρίως από τη γειτονική Νικαράγουα.

«Σκοπός, να ενταχθούν επίσημα στην αγορά εργασίας, το σύστημα υγείας και πρόνοιας», διευκρίνισε η Μαρλέν Λούνα, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό κατάρτιση, ενώ, απαιτείται η οριστική έγκριση του Προέδρου, Ροδρίγο Τσάβες.

Η κρίση στη Νικαράγουα οδήγησε πέρυσι 60.000 μετανάστες να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου στις αρχές της Κόστα Ρίκα ενώ για εφέτος, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των αιτήσεων, ξεπερνούν τις 80.000.

Η ροή εντάθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αφού ο Ντανιέλ Ορτέγα κέρδισε τέταρτη διαδοχική θητεία στην προεδρία, πρακτικά χωρίς αντίπαλο· επικριτές κατηγορούν την κυβέρνησή του πως επιδίδεται σε εκστρατεία καταστολής και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιπάλων της, αφότου «ξέσπασαν» οι διαδηλώσεις του 2018, στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Η Κόστα Ρίκα –ώς πρότινος υπόδειγμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κεντρική Αμερική– ζητά, παράλληλα, υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Οι μετανάστες από τη Νικαράγουα υπέβαλαν περί το 90% των αιτήσεων για τη χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στην Κόστα Ρίκα. Ο κ. Τσάβες λογαριάζει πως αποτελούν, πλέον, το 11.5% των 5.2 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.