Ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στη βορειοδυτική Κίνα απέρριψε τα τεστ αγγλικών ως προϋπόθεση για την αποφοίτηση, αναζωπυρώνοντας μια έντονη συζήτηση για τον ρόλο της παγκόσμιας γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μετά από χρόνια αυξανόμενου εθνικιστικού αισθήματος υπό τον ηγέτη Xi Jinping.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong στην πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi είπε ότι οι μαθητές δεν θα χρειάζεται πλέον να περάσουν μια εθνική τυποποιημένη εξέταση αγγλικών – ούτε άλλες εξετάσεις αγγλικών – για να μπορέσουν να αποφοιτήσουν με πτυχίο Bachelor.

Η ανακοίνωση προκάλεσε σάλο στα social media, με πολλούς να επαινούν την απόφαση και να ζητούν περισσότερα πανεπιστήμια να κάνουν το ίδιο.

«Πολύ καλά. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα πανεπιστήμια. Είναι γελοίο οι ακαδημαϊκοί τίτλοι των Κινέζων να πρέπει να επικυρώνονται με μια ξένη γλώσσα (τεστ)», ανέφερε ένα σχόλιο με περισσότερα από 24.000 likes στον ιστότοπο microblogging Weibo, όπου ένα σχετικό hashtag προσέλκυσε περισσότερες από 350 εκατομμύρια προβολές την Πέμπτη.

Η επιτυχία στο College English Test, μια εθνική τυποποιημένη εξέταση που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1987, ήταν μια απαίτηση αποφοίτησης στα περισσότερα κινεζικά πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες – αν και η κυβέρνηση δεν το έκανε ποτέ επίσημη πολιτική.

Η κοινή πρακτική υπογράμμιζε τη σημασία που έδιναν τα κινεζικά πανεπιστήμια στα αγγλικά –την κυρίαρχη ακαδημαϊκή και επιστημονική γλώσσα στον κόσμο– ειδικά όταν η κάποτε νησιωτική και φτωχή χώρα άνοιγε και ήθελε να φτάσει στον ανεπτυγμένο κόσμο μετά την αναταραχή της εποχής του Μάο Τσε Τουνγκ.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, ορισμένα πανεπιστήμια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των Αγγλικών, είτε αντικαθιστώντας το εθνικό τεστ Αγγλικών του Κολλεγίου με τις δικές τους εξετάσεις είτε – όπως στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong – εγκαταλείποντας εντελώς τα αγγλικά προσόντα ως κριτήριο αποφοίτησης.

«Τα αγγλικά είναι σημαντικά, αλλά καθώς η Κίνα αναπτύσσεται, τα αγγλικά δεν είναι πλέον τόσο σημαντικά», ανέφερε μια ανάρτηση  ενός εθνικιστή στο Weibo με δυνατότητα επιρροής 6 εκατομμυρίων διαδικτυακών ακολούθων μετά την ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη: