Η πιο δημοφιλής εφαρμογή την εποχή του κορωνοϊού είναι το Zoom. Ο ένας μετά τον άλλον, οι χρήστες εγκαθιστούν το Zoom στις κινητές και σταθερές υπολογιστικές συσκευές, ώστε να μπορούν να μιλάνε στην οθόνη τους πολλοί μαζί ταυτόχρονα (έως 100).
Στις ΗΠΑ σήμερα το Zoom είναι η νούμερο 1 εφαρμογή και στη Βρετανία η νούμερο 2.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του να προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου μέσω Zoom, εγείροντας ερωτήματα κατά πόσο αυτό είναι απολύτως ασφαλές.

Διαδίκτυο την εποχή του κορωνοϊού

Στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο, οι χρήστες του Zoom ήταν σχεδόν τριπλάσιοι των χρηστών τού κοντινότερου ανταγωνιστή, της ανάλογης πλατφόρμας βιντεοδιασκέψεων Teams της Microsoft, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Apptopia.
Οι ημερήσιοι χρήστες του Zoom έφθασαν στις ΗΠΑ τα 4,84 εκατομμύρια, έναντι των 1,56 εκατομμυρίων χρηστών του Teams, το οποίο στοχεύει σε ένα πιο επαγγελματικό κοινό, και των σχεδόν 500.000 χρηστών του, επίσης, ανταγωνιστικού Slack, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, το Zoom είναι συχνά στην κορυφή της λίστας των εφαρμογών με τις περισσότερες λήψεις από χρήστες.

Και για τηλεργασία το Zoom την εποχή του κορωνοϊού

Όχι μόνο οι μεγάλοι, οι οποίοι αναγκαστικά κάνουν πια τηλεργασία, στρέφονται μαζικά στο Zoom για να κάνουν βιντεοδιασκέψεις με τους συναδέλφους τους, αλλά και οι μικροί μαθητές που παρακολουθούν προγράμματα τηλεκπαίδευσης και online τάξεις. Αν και το ίδιο το Zoom δεν αποκαλύπτει στατιστικά στοιχεία, οι ενεργοί χρήστες του φέτος τον Μάρτιο εκτιμάται ότι ήταν κατά 151% περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Apptopia.

Zoom και ασφάλεια κλήσεων

Όμως υπάρχει μια σκιά σε όλα αυτά και αφορά τις ανησυχίες κατά πόσο το Zoom είναι ασφαλές για τους χρήστες έναντι των χάκερ και αν προστατεύει όσο πρέπει τα προσωπικά δεδομένα τους. Προ ημερών η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς εξέφρασε εγγράφως τις ανησυχίες της στην εταιρεία, σύμφωνα με το BBC, σχετικά με την ικανότητα της να τα βγάλει πέρα με την μεγάλη αύξηση των χρηστών και να διαφυλάξει την ασφάλεια και ιδιωτικότητα τους.

Η εισαγγελέας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το Zoom είχε προβλήματα και δεν είχε επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να τα λύσει.
Εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι «το Zoom παίρνει υπερβολικά σοβαρά την ιδιωτικότητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη των χρηστών του». Επίσης ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο ‘Αμυνας και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας για να διασφαλίσει την ασφάλεια της εφαρμογής.