Επαναπροσδιορίζεται το πρωτόκολλο καταγραφής θανάτων «από» κορωνοϊό, με τη νέα εικόνα να αποτυπώνεται στις σχετικές επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε περίπου δύο εβδομάδες.

Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί του Οργανισμού θέτουν τέλος στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται με αφορμή τους θανάτους «από» ή «με» κορωνοϊό, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα με αυστηρότερα ιατρικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα καταγραφής θανάτων στη χώρα μας οι ημερήσιοι θάνατοι τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 60, αλλά βαίνουν μειούμενοι.

Κατά τον Ιούλιο είχαν αναφερθεί συνολικά 1.145 θάνατοι, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον του Ιουνίου.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες υπενθύμισε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας ακολουθούν το μοντέλο καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορωνοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από covid» εξήγησε χθες ο υπουργός.

Αυτό το μοντέλο καταγραφής ακολουθείται από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μέσα στο 2021 οι διαφοροποιήσεις και οι αποκλίσεις στους θανάτους της πανδημίας που δηλώνονταν εντός της Ευρώπης -ως αποτέλεσμα διαφορετικών συστημάτων καταγραφής- είχαν προβληματίσει τη διοίκηση του ΕΟΔΥ η οποία είχε εξετάσει μάλιστα το ενδεχόμενο παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής των θανάτων στη Γηραιά Ήπειρο.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία ως νεκροί Covid-19 καταχωρούνται όσοι καταλήγουν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση του κορωνοϊού.

Στην Ισπανία, η λίστα περιλαμβάνει τα θύματα της λοίμωξης που έχουν διαγνωστεί έως και 30 ημέρες από τον θάνατο και εφόσον έχουν πεθάνει μέσα σε νοσοκομεία ενώ στη Δανία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η διάγνωση της Covid να έχει γίνει με μοριακό τεστ (PCR).

Θάνατοι από κορωνοϊό: Τα τρία νέα βασικά κριτήρια

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», οι ειδικοί θα επαναπροσδιορίσουν το «βαρύ» πρωτόκολλο υιοθετώντας νέα κριτήρια με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται από τους κλινικούς γιατρούς στα νοσοκομεία η αιτία θανάτου λόγω covid.

Ειδικότερα, για να θεωρηθεί κάποιος ότι κατέληξε λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης covid και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα από αυτά τα κριτήρια θα ξεδιαλύνεται σε ποια περιστατικά νοσηλευόμενων η αιτία θανάτου είναι η λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού.

Θα καταγράφεται πόσοι είναι οι θάνατοι από covid και πόσοι έχουν άλλη αιτία, αλλά αφορούν άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό.