Η επιθυμία όλων μας είναι να βγάλουμε τις μάσκες από το πρόσωπο μας και να αναπνεύσουμε και πάλι ελεύθερα. Πότε και πως θα γίνει αυτό απαντούν σε συνεντεύξεις τους τρεις ειδικοί
Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι, «βλέποντας» φθινόπωρο χωρίς μάσκες, καθώς λόγω του ρυθμού των εμβολιασμών, εκτιμάται ότι το καλοκαίρι θα χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.
Όπως υπολογίζουν το 27% του πληθυσμού έχει ήδη δημιουργήσει ανοσία, είτε χάρη σε φυσική νόσηση είτε χάρη στον εμβολιασμό.
Τσιόδρας: Πιθανόν να μη φορούν μάσκα οι εμβολιασμένοι
Το ενδεχόμενο να μπει τέλος στις μάσκες, άφησε ανοιχτό και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΚΠΑ, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες.
Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, τις επόμενες μέρες, οπότε και η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.
Αθανάσιος Τσακρής: Χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας. Και αυτός ωστόσο εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων.
Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα. Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι τον ανησυχεί το Πάσχα και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας.
Εκτίμησε πάντως, ότι στους εξωτερικούς χώρους, είναι πιθανό να βγάλουμε τις μάσκες. Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Φέτος, το καλοκαίρι δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως πέρσι. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», επεσήμανε.
Μαγιορκίνης: Ίσως χωρίς μάσκες τον Σεπτέμβριο
Παρά το ότι προειδοποίησε πως ο ιός είναι ύπουλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι μήνες που έρχονται σηματοδοτούν την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την… απελευθέρωσή μας από τις μάσκες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα self test και τους εμβολιασμούς που προχωρούν ταχύτατα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι πιθανότητες να έχουμε κάποια έξαρση του ιού το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά λίγες, καθώς όλα τα στοιχεία και οι υπολογισμοί συγκλίνουν στο γεγονός πως θα έχει μειωθεί σημαντικά ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) ενώ μέσω των εμβολιασμών θα χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».
«Αυτή τη στιγμή το 27% το πληθυσμού έχει κάποιας μορφής ανοσία. Για να φτάσουμε στο σημείο για να μιλάμε για ενδείξεις «ανοσίας της αγέλης» θα πρέπει το 50% περίπου του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, ενώ θα υπάρχει και ένα 10% που θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία», ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας επισημαίνοντας πως η ζέστη το καλοκαίρι είναι από μόνη της ένα πλεονέκτημα.
«Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, αλλά και της μέχρι τώρα ανοσίας που υπάρχει υπολογίζουμε πως ο δείκτης Rt θα έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 20%.
Αυτό που εννοώ είναι πως το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας» και γιατί όχι τον Σεπτέμβριο να φτάσουμε ακόμη και στο σημείο να… πετάξουμε τις μάσκες μας, όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης επαναλαμβάνοντας πως το ισχυρότερό μας όπλο γι΄αυτό, είναι σαφώς τα εμβόλια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.