Λήψη νέων μέτρων και σε άλλους προορισμούς

Η επιδημιολογική επιβάρυνση σε πολλές τουριστικές περιοχές εμφανίζεται αυξημένη δημιουργώντας στους επιστήμονες προβληματισμό. Οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την λήψη νέων μέτρων και σε άλλους προορισμούς, όπως έγινε και στο νησί των ανέμων την Μύκονο.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αρχές εξετάζουν επί μέρους εξειδικευμένα τοπικά μέτρα για να ανασχεθεί η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα και των κρουσμάτων:

Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα
  • Φρένο στη μουσική
  • Περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση
  • Αναστολή εκδηλώσεων, πανηγυριών, θρησκευτικών λειτουργιών
  • Μάσκες παντού και σε εξωτερικούς χώρους.

Να σημειωθεί πως πρόσθετα μέτρα τίθενται σε ισχύ στη Μύκονο από χτες Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, από χθες Σάββατο στις 18:00 και μέχρι τις 26/7 στις 06:00 το πρωί, τίθεται σε ισχύ το πρώτο μίνι lockdown, στη Μύκονο, λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της πανδημίας.

Aπό 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Παράλληλα, η μουσική στην εστίαση και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης θα απαγορεύεται όλο το 24ωρο.

Μετακινήσεις από και προς τα νησιά

Νέα μέτρα ισχύουν για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά με τους ταξιδιώτες να είναι πλήρως προσαρμοσμένοι στις συνθήκες που επικρατούν. Ενισχύεται το testing σε έξι περιοχές της χώρας λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.

Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, μόνον εάν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Πώς ταξιδεύουμε

Δεκτές γίνονται και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Αντίστοιχο είναι το πλαίσιο και για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν. Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Όσοι ταξιδιώτες τώρα δεν είναι στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες πρέπει κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Σχετική είδηση: Lockdown στη Μύκονο: Έκτακτα μέτρα μέχρι 26 Ιουλίου