Με μοριακό έλεγχο (PCR test) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, για τον κορωνοϊό, θα επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση για τον κορωνοϊό το απόγευμα της Πέμπτης (16/12), η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε πως η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο και η προθεσμία του είναι την περίοδο των γιορτών, ενώ όπως τόνισε, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Γκάγκα: Παρατηρείται μικρή κάμψη στα κρούσματα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αφού πρώτα έκανε μια αναφορά στα σημερινά κρούσματα και στο γεγονός ότι παρατηρείται μικρή κάμψη, τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι έχουμε αύξηση στα ποσοστά του εμβολιασμού. Επίσης, έχουμε και την ταξιδιωτική οδηγία για όσους άνω των πέντε ετών έρχονται στην Ελλάδα».

Παπαευαγγέλου: Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων

Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημειώσε πως παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όσο αφορά την Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε.

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε.

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός είναι το «κλειδί»

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει μεγαλύτερη μεταδικότητα από άλλο στέλεχος μέχρι στιγμής ενώ τόνισε πως με τα μέχρι στιγμής δεδόμενα, «έχουμε ενδείξεις πως είναι πιο ήπια νόσος».

Επίσης, υπογράμμισε πως το ύψος σταθεροποίησης της επιδημιολογικής κατάστασης εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη.