Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κορωνοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών και τα μέλη της ΕΟΟ θέλουν να αφυπνίσουν μικρούς και μεγάλους για την αξία της καλής στοματικής υγείας. «Ο κορωνοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών», ανέφερε η κυρία Μενενάκου, προσθέτοντας ότι από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες.

«Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα», σημείωσε. Πέρα από τον προφανή λόγο, που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, όπως είπε η κυρία Μενενάκου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις. Ένας από αυτούς είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεργασίας. «Όταν δουλεύουμε με το σώμα μπροστά σε σχήμα C, η κάτω γνάθος μας ακουμπάει με την πάνω αναγκαστικά σε πολύ στενή επαφή. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλείται φθορά στα δόντια διότι η φυσιολογική στάση του ανθρώπινου σώματος κρατάει τα δόντια σε μία μικρή απόσταση», τόνισε. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του.

Χρήσιμες συμβουλές

Να πλένετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά, καθαρίζοντάς τα σε ενδιάμεσα διαστήματα με οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια. Πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες ή αμέσως μετά την ανάρρωσή σας από κάποιο νόσημα και να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης και ανθρακικού, καθώς και το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, εγκαίρως, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εξέδωσε οδηγίες, προσαρμόζοντας αυτές των διεθνών οργανισμών στις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας», σημείωσε, από την πλευρά, του ο κ. Μαγιορκίνης. «Είναι ξεκάθαρο ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν έχει συμβάλλει στη διασπορά της λοίμωξης και ότι η επιμελής τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης που έχει συστήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει διασφαλίσει την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των οδοντιατρείων από τον κορωνοϊό», ανέφερε.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.