Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα μας και ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών -μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής- που ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Μάλιστα, τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές. Εκτίναξη κρουσμάτων παραρηρείται και στην Σαντορίνη, στην Πάρο και στην Ίο.

Επιπλέον τόνισε πως στις περιοχές που «κοκκινίζουν» οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός νέων κρουσμάτων

Η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων επτά ημερών. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε χαμηλή, στα 26 χρόνια. Το 80% νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών, σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μας», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, επιστρέφοντας από διακοπές. Συρροές, ωστόσο, εντοπίζονται και σε εργασιακούς χώρους που συχνά σχετίζονται με τον τουρισμό.

Πολύ υψηλότερος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό περιστατικών, εκτίμησε η λοιμωξιολόγος, η οποία σημείωσε πως αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκαν να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

«Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικους 55 με 64 ετών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Η μετάλλαξη Δέλτα πίσω από τη νέα έξαρση

Η Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε στο ερώτημα «πώς είναι δυνατό φέτος το καλοκαίρι που έχουμε το όπλο του εμβολιασμού στα χέρια μας να βλέπουμε περισσότερα κρούσματα;». Όπως είπε, ο ιός αποδεικνύει ότι είναι πανέξυπνος. Η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού και δη της μετάλλαξης Δέλτα έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, τόνισε πως στο φαινόμενα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων.