Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα εμβόλια. Ο κ. Καπραβέλος, εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εμβολιασμών ακόμα και στα παιδιά.

«Πρέπει να θεσπίσουμε τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για να ξεφύγουμε από αυτή τη μάστιγα», εξέφρασε ο κ. Καρπαβέλος.

«Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο. Σπάει και την αλυσίδα της διασποράς. Αυτό είναι το κυριότερο για εμένα. Διότι σπάζοντας την αλυσίδα της διασποράς αποτρέπεις με αυτό τον τρόπο και τις μεταλλάξεις. Αυτός που αρνείται να εμβολιαστεί δεν κάνει μόνο κακό στον εαυτό του κάνει και στον διπλανό του», ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία και να την μετατρέψουμε σε μία ακίνδυνη νόσο, ένα απλό κοινό κρυολόγημα. Πρέπει να θεσπίσουμε τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για να ξεφύγουμε από αυτή τη μάστιγα».

Μάλιστα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και ο εμβολιασμός και στα παιδιά.

«Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε στους υγειονομικούς και να συνεχίσουμε σιγά σιγά σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλο. Και να καταλήξουμε ακόμη και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά. Είμαι κατηγορηματικός. Μπορεί να μην νοσούν, μπορεί να μην είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή γιατί δεν έχουμε πολλά εμβόλια, αλλά κι αυτά βρίσκονται μέσα στον κύκλο της διασποράς, ευθύνονται για τις μεταλλάξεις. Για να βάλουμε ένα τέλος στην πανδημία πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός και καθολικός», κατέληξε ο Νίκος Καπραβέλος

«Βλέπουμε πια ότι με τον εμβολιασμό έχουμε 100 διαφορετικά πλεονεκτήματα. Από το ότι προστατεύουμε την υγεία μας και τη δημόσια υγεία, ενώ προστατεύουμε και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Το υποχρεωτικό, δίνει μία ώθηση στο σύστημα να πάει μπροστά αλλά είναι ένα θέμα αρκετά πολύπλοκο. Προσωπικά έχω την τιμή να βρίσκονται μέσα στην επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας για τους εμβολιασμούς covid στην Ελλάδα και το μελετάμε το θέμα από πολλές απόψεις», πρόσθεσε.

«Σωστό είναι να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για τους εμβολιασμένους. Και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες κατηγορίες. Νομίζω ότι θα μπει στη συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο πρέπει να δούμε όλες τις όψεις πριν φτάσουμε στο θέμα της υποχρεωτικότητας», κατέληξε ο κ. Γώγος.

«Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κ.λπ. για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας», ανέφερε ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.