Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του τουρισμού, χωρίς sms και με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 00:30, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στις περιοχές που φάνηκε έντονα το αποτύπωμα από τη μετακίνηση του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» μπήκαν η Αιτωλοακαρνανία, η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος.

enimerwsi_sidaktwn_igeia_art

Νίκος Χαρδαλιάς

Χαλάρωση μέτρων: Τι ισχύει από σήμερα

Σημείωσε πως άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις οδικώς, αλλά και με καράβι και αεροπλάνο (στις δύο τελευταίες περιπτώσεις με υποχρεωτικό μοριακό τεστ, rapid ή self test).

Ακόμα, υπενθύμισε πως τελείωσαν από σήμερα τα SMS, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00:30 και διαρκεί μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία, ενώ 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επίσης από Δευτέρα, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

Επιπλέον, από 21 Μαΐου ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, ενώ στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά θέατρα και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις.

«Καμπανάκι» για 10 περιοχές

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δέκα περιοχές.

«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε:

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε πως για μια ακόμη εβδομάδα μειώνεται το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των νέων εισαγωγών και των διασωληνωμένων, αλλά και ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας. Πλέον, ο δείκτης Rt κυμαίνεται στο 0.83.

Η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενδεχομένως να οφείλεται στην μετακίνηση και την απελευθέρωση τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και στο γεγονός πως αυξάνονται οι διαγνώσεις. Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε όμως και σε περιοχές όπου παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Αιτωλοακαρνανία και σε μια σειρά από νησιά.

Νέοι 20 – 36 ετών κατά βάση όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό

Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών είπε η λοιμωξιολόγος. «Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους» πρόσθεσε. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Παρόλο που ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας» σημείωσε.

Το πολύτιμο εργαλείο των self test

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια» είπε.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως μειώθηκε σε σχεδόν 700.000 κάθε ημέρα, όπως και ο αριθμός των θανάτων.

Στην Ελλάδα, η πίεση στο σύστημα δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ασθενών με Covid μειώθηκε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε σε πορεία σταθεροποίησης και πιθανής αποσυμπίεσης».

 

Δειτε ολες τις τελευταιες Ειδησεις απο την Ελλαδα και τον Κοσμο, τη στιγμη που συμβαινουν, στο Radar.gr.