Συνολικά, 65 θάνατοι από κορωνοϊό κατεγράφησαν το χρονικό διάστημα 20 – 26 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 75. Η θετικότητα για κορωνοϊό και γρίπη σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση παρουσίασε μείωση.

Συνοπτικά τη 12η εβδομάδα του έτους:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Κατεγράφη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, στις ηλικιακές ομάδες 5 – 14, 15 – 64, 65+ ετών.

Κορωνοϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδ. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 20% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 41% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 75. Κατεγράφησαν 65 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 53 – 96 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της «Όμικρον», με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την 9η εβδομάδα και ύστερα. Τη 10η εβδομάδα, η υποπαραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη της ΒΑ.5 (70%). Τη 10η εβδομάδα, η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (63%), ακολουθούμενη από τη CH.1.1 (23%) και τη BA.2.75 (9%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε πέντε από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν κατεγράφη νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ, δε δηλώθηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την 40ή εβδομάδα του 2022 έως και τη 12η εβδομάδα του 2023, νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και κατεγράφησαν 22 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 321 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά), εκ των οποίων 282 (88%) ήταν στελέχη τύπου Α και 39 (12%) στελέχη τύπου Β. Από τα 280 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 257 (92%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και 23 (8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται υπερτέρηση του ιού γρίπης τύπου Β.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός  –  RSV

Η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: