Συνολικά, έχουν ανιχνευθεί 46 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS–CoV–2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) για το διάστημα 08 – 14 Μαΐου.

Κορωνοϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 23% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρουσίασε αύξηση 18% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 56. Κατεγράφησαν 54 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85.5 έτη (εύρος 58 – 98 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της «Όμικρον», με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (>90%). Συνολικά, έχουν ανιχνευθεί 46 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν κατεγράφη νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης, νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και κατεγράφησαν 26 θάνατοι. Κατεγράφησαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 365 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά), εκ των οποίων 287 (79%) ήταν στελέχη τύπου Α και 78 (21%) στελέχη τύπου Β.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Κατεγράφη μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

Διαβάστε ακόμη: