Σαράντα δύο είναι, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, 42 κρούσματα μόλυνσης με την μετάλλαξη Όμικρον της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε δέκα χώρες της ΕΕ.

42 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις

Η Αντρέα Αμόν, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), δήλωσε σε διάσκεψη, που οργανώθηκε από τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ και πραγματοποιήθηκε online, πως οι αρχές αναλύουν άλλες έξι «πιθανές» περιπτώσεις.

Η ίδια δήλωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ήπια ή χωρίς συμπτώματα, αν και καταγράφονται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

«Για να εκτιμηθεί αν (η μετάλλαξη Όμικρον) διαφεύγει της ανοσίας, θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στα εργαστήρια με δείγματα από ανθρώπους που ανέρρωσαν. Αυτές αναμένονται μέσα σε δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

42 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις

Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε Αφρική, Ευρώπη, Αυστραλία και Β. Αμερική

Έως σήμερα, έχουν καταγραφεί κρούσματα COVID-19 λόγω του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2 τόσο στην Αφρική, όσο και σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι το νέο στέλεχος ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης.

Τα κρούσματα κορωνοϊού που οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον αυξάνονται σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής, ενώ οι νοσηλείες λόγω COVID-19 περίπου διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα.

Στην επαρχία Gauteng, που αποτελεί το επίκεντρο του νέου κύματος της COVID-19 στη Νότια Αφρική, οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί σε περίοδο δύο εβδομάδων από 135 σε 418. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων ανήλθε από το 1% στο 30% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και προέβει σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας εν όψει και των Χριστουγέννων:

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών