Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, ο ύπνος θεωρείτο ότι ήταν μια παθητική κατάσταση της καθημερινής μας ζωής. Σήμερα ξέρουμε ότι όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ενεργός.

Αυτή η περίοδος της ζωής μας είναι μια περίοδος μετάβασης, αλλαγής ή και αβεβαιότητας, η οποία εντείνεται λόγω του εγκλεισμού. Η ζωή μας γίνεται απρόβλεπτη και αυτό έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα μας αλλά και στον ύπνο μας που τις πιο πολλές φορές οδηγεί στην αϋπνία.

Στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid, προβλήματα ύπνου εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από έξι στους 10 δήλωσαν ότι υποφέρουν από κακής ποιότητας ύπνο κατά τη διάρκεια της COVID, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνας των ΗΠΑ.

ύπνος | in.gr

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 991 πολίτες από 79 χώρες, αποκαλύπτει ότι, το 56,5 % των ανθρώπων έχει βιώσει διαταραχές ύπνου στη διάρκεια της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 έως 80 ετών, εκ των οποίων το 72,5% γυναίκες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι, πολλές βραδιές καθυστερούν να κοιμηθούν, ότι βλέπουν συχνά εφιάλτες και λαγοκοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας. Ένας στους πέντε υποστηρίζει ότι ξυπνάει πολλές φορές στον ύπνο του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι ταλαιπωρούνται να κοιμηθούν και αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι δεν κοιμούνται σωστά και τις περισσότερες φορές προσπαθούν να καλύψουν τις χαμένες ώρες με έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας.

Οι γυναίκες πάντως είναι πιο ευεπίφορες στις διαταραχές ύπνου σε σχέση με τους άνδρες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

Σχεδόν 3 στους 5 δυσκολεύονται να κοιμηθούν στη διάρκεια της πανδημίας της  νόσου Covid

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική ιστοσελίδα «SleepHealth», έδειξε επίσης ότι, το 5% των ερωτηθέντων λέει ότι ο ύπνος τους επιδεινώθηκε βλέποντας πολλούς εφιάλτες, με τους περισσότερους να εμφανίζουν συμπτώματα αϋπνίας.

«Συνολικά, οι διαταραχές ύπνου αυξήθηκαν με το 56,5% των ερωτηθέντων μας να αναφέρει κλινικά επίπεδα συμπτωμάτων αϋπνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», επισημαίνει η Δρ. Μέγκαν Πέτροφ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Ο ύπνος αποτελεί απαραίτητο μέρος της ζωής, όπως ο αέρας, το νερό και το φαγητό. Η υγεία μας διακυβεύεται όταν η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το φαγητό που τρώμε, είναι κακής ποιότητας. Αυτό ισχύει επίσης εάν ο ύπνος μας είναι κακής ποιότητας και ανεπαρκής σε ποσότητα», προσθέτει.